x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Angajările şi salariile bugetarilor vor fi îngheţate doar anul acesta

Angajările şi salariile bugetarilor vor fi îngheţate doar anul acesta

25 Ian 2010   •   00:00

Salariile bugetarilor şi angajările vor rămâne îngheţate doar în 2010, nu se vor mai acorda salarii de merit după expirarea perioadei în care acestea au fost acordate, iar Ordonanţa pentru reîncadrarea unor categorii de personal în urma aplicării salarizării unice a fost adoptată de Guvern şi va intra în vigoare în trei zile, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.



"Salariile şi angajările rămân îngheţate în 2010. Am adoptat Ordonanţa pentru reîncadrarea unor categorii de personal în urma aplicării Legii 330/2009 privind salarizarea unică. Practic, ordonanţa, care va intra în vigoare în trei zile, stipulează că salariile de merit sau sporturile acordate în agenţiile guvernamentale se acordă doar pe perioada de un an de la acordare. Dacă a fost acordat în aprilie 2009, după aprilie 2010 nu se mai aplică. De asemenea, la agenţiile absorbite de Guvern, deci cei afectaţi de legea unică, dacă salariatul câştiga 1.000 de lei la 31 decembrie 2009 şi acum are 800 de lei pe noua lege, restul se compensează, deci sporurile se dau ca plăţi compensatorii", a explicat Şeitan, după şedinţa specială de Guvern,.

Ministrul a subliniat că Ordonanţa recunoaşte faptul că orice contract colectiv de muncă are caracter obligatoriu, iar cele încheiate până la o anumită dată în 2010 sunt recunoscute, urmând ca, ulterior, să se plieze pe noua lege. În ceea ce priveşte contractele colective de muncă ce încetează, la renegociere nu se vor mai putea acorda sporuri sau salarii de merit.

„Reîncadrarea persoanelor se va face în baza treptelor de vechime valabile la 31 decembrie 2009, iar câştigurile valabile la 31 decembrie 2009 se păstrează, urmând ca, fără afectarea salariilor, personalul să fie încadrat pe trepte şi gradaţii pe baza noii legi. Motiv pentru care se fac calculul şi precizările referitoare la calculul atât al salariilor, cât şi al pensiilor din sistemul militar sau din sistemul internelor, ştiut fiind că pensiile sunt legate de salarii sau solde în aceste sisteme şi faptul că, plecând în 2010, s-ar putea să aibă nişte creşteri, să nu fie afectate în plus aceste pensii, pentru că ele se referă la sfârşitul anului 2009", a explicat Şeitan.

Majorarea salariilor în 2010 se va face doar în cazul câştigurilor salariale de până la 705 lei pe lună, aici intrând şi indemnizaţiile sau alte sporuri.

×
Subiecte în articol: redactie