x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANL - Case pentru tineri

ANL - Case pentru tineri

de Iohanna Onaca Purdea    |    Elena Stan    |    13 Ian 2007   •   00:00
ANL - Case pentru tineri

Tinerii au posibilitatea sa isi construiasca o casa cu un ajutor de la stat in valoare de pana la 10.000 de euro. Autoritatile au primit deja circa 3.000 de solicitari pentru subventie din partea primariilor.

Tinerii cu varsta de pana la 35 de ani, singuri sau casatoriti, sunt mai aproape de locuinta mult visata. Cei care nu au casa sau detin o locuinta cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati isi pot construi o locuinta prin credit ipotecar, beneficiind de o subventie de 20% din partea statului. Potrivit unei legi aprobate recent de Parlament, subventia se acorda la finalizarea constructiei locuintei, pe baza devizului general si nu poate fi mai mare de 10.000 de euro. Legea modifica actul normativ anterior prin care nivelul subventiei acordate de stat se calcula anual.

CRITERII. In afara de tineri, de aceasta lege pot beneficia si persoanele sau familiile care au ramas fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii din cauza unor calamitati, cei evacuati din locuintele expuse unui risc major sau cei evacuati din casele care fac obiectul unei legi de retrocedare. Pentru a beneficia de acesti bani, persoana care construieste casa sau membrii familiei sale nu trebuie sa fi primit un alt sprijin similar pentru o locuinta. Totodata, subventia se acorda pentru prima locuinta construita prin credit ipotecar. Beneficiarii ajutorului de stat trebuie sa demonstreze ca au in proprietate terenul pe care vor construi si ca au incheiat un contract de executie cu o firma autorizata.

Cererile de acordare a subventiei se depun la primarii si se analizeaza de Consiliile Locale, urmand ca solicitarile acceptate sa fie trimise la Ministerul Transporturilor. De la jumatatea anului trecut pana in prezent, Ministerul Transporturilor a primit 3.000 de cereri pentru subventie din partea primariilor. "In bugetul pe 2007 s-a prevazut o suma de 3 milioane de lei pentru acordarea subventiilor pentru tineri, dar daca fondurile nu vor fi suficiente pentru acest an, bugetul acestui program va fi suplimentat", spune Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului.

IN CONSTRUCTIE. Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va construi in 2007 3.000 de apartamente pentru a le oferi cu chirie tinerilor. "Anul acesta avem in plan construirea si a 2.000 de locuinte in regim de credit ipotecar, din care vom livra 200 la finalul anului, iar restul la sfarsitul lui 2008", a declarat directorul ANL, Gheorghe Popescu. Potrivit acestuia, anul trecut au fost construite 2.700 de locuinte destinate inchirierii si 100 de locuinte prin credit ipotecar. In prezent, ANL a finalizat 90 de apartamente in cartierul bucurestean Colentina, care vor fi date in folosinta saptamana viitoare. Acestea vor fi date spre inchiriere medicilor rezidenti.

LOCUINTE NOI
"Construim 3.000 de apartamente pentru tineri, in regim de inchiriere. Alte 2.000 de locuinte se vor construi anul acesta in regim de credit ipotecar, din care 200 vor fi gata la sfarsitul anului"
Gheorghe Popescu
directorul ANL
×
Subiecte în articol: economic