x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE, complice la jefuirea consumatorului

ANRE, complice la jefuirea consumatorului

de Adrian Stoica    |    21 Apr 2016   •   19:20
ANRE, complice la jefuirea consumatorului
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Artificiile ţinute sub cheie de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin de-a lungul anilor ne-au fost băgate pe gât facturi tot mai mari au fost devoalate de Curtea de Conturi. Raportat la puterea de cumpărare, consumatorii casnici plătesc printre cele mai mari tarife din Europa pentru că autoritatea de reglementare le-a permis companiilor de distribuţie să încarce, după bunul plac, tarifele.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, creşterea preţurilor de vânzare a energiei electrice la consumatorii finali, în perioada 2010-2014, s-a datorat, în mare măsură,  creşterii tarifelor de distribuţie şi transport, tarife ce nu au fost determinate pe baza unor cheltuieli reale ale operatoriilor economici. Consumatorii au suportat, prin facturi, pierderi de energie, din rețelele de distribuție, de peste un miliard de euro în perioada 2010-2013. Pe lângă acestea, facturile au fost umflate şi cu investițiile realizate de operatorii de distribuție tocmai în scopul reducerii pierderilor, dar acestea s-au dovedit însă ineficiente, notează raportul Curții de Conturi. Ca bonus, consumatorii au “beneficiat” în această perioadă şi de o majorare a tarifului mediu de distribuție a energie electrice cu peste 13%, de la 176,20 la 200,30 lei/MWh. În ceea ce priveşte investiţiile în reţelele electrice de distribuţie, Curtea a constat gradul scăzut de retehnologizare a acestora raportat la necesităţile existente. La nivelul lui 2014, dintr-un total de 320.346 km de linii electrice utilizate de distribuitori, trebuiau realizate lucrări de retehnologizare pe o lungime de 153.075 km, dar ele s-au făcut numai pentru 10.736 km (7% din program). Valoarea investiţiilor realizate în aceste reţele s-a diminuat accentuat, astfel că, în anul 2013, investiţiile realizate au scăzut faţă de anul 2011 de la 371.408 mii euro la 211.441 mii euro, respectiv cu 43 %.

Rata pierderilor de energie electrică din rețeaua Transelectrica și din rețelele de distribuție este dublă față de media Uniunii Europene

 

ANRE nu a stabilit şi impus, prin programele de investiţii pe care avea obligaţia de a le aproba, realizarea unui volum minim de lucrări de investiţii prin care să se asigure siguranţa, fiabilitatea şi eficienţa reţelei de distribuţie.

×