x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE: Conducta BRUA va crește tarifele la gaze. Deocamdată va fi neutilizată

ANRE: Conducta BRUA va crește tarifele la gaze. Deocamdată va fi neutilizată

21 Iul 2020   •   13:55
ANRE: Conducta BRUA va crește tarifele la gaze. Deocamdată va fi neutilizată
Sursa foto: observator.tv

Tarifele de transport al gazelor vor creşte în 2021, după ce va fi dată în folosinţă conducta BRUA. Deocamdată însă nu există resurse care să poată fi trnsportate prin acest gazoduct, după cum a afirmat Maria Mânicuţă, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRM).

"Anul acesta va fi dată în folosinţă conducta BRUA. În condiţiile în care nu am rezolvat încă problema investiţiilor din Marea Neagră, personal mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales că în paralel se dezvoltă prin Bulgaria o nouă conductă către partea vestică. Sunt convinsă că până la urmă BRUA va fi utilizată, dar în viitorul foarte apropiat există un oarecare risc", a spus aceasta, la conferința Focus Energetics.

Investiţia totală pentru realizarea conductei BRUA se ridică la 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, iar cheltuielile vor fi recuperate în 40 de ani.

Transgaz este constructorul conductei BRUA, iar de anul viitor va începe recuperarea banilor din tariful de transport al gazelor, motiv pentru care prețurile se vor majora.

"Începând de anul viitor, în tarifele de transport al gazelor, Transgaz va începe să-şi recupereze investiţia, ceea ce va însemna o creştere a acestui tarif, în condiţiile în care nu vom avea un trafic de gaze. Sper să se găsească şi volume disponibile de gaze care să fie transportate prin această conductă, astfel încât povara acestei investiţii să nu fie doar a consumatorilor români, ci să existe şi companii care să transporte gaze", a explicat directorul ANRE.

Conducta BRUA are drept scop facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est. Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an pe direcția Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an pe direcţia Ungaria.

Proiectul a fost declarat de importanță strategică de către Comisia Europeană.

Tronsonul românesc al conductei are termen de finalizare decembrie 2020.

×
Subiecte în articol: brua tarife gaze consumatori energie anre