x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE îşi recapătă independenţa: instituţia va avea buget separat şi patrimoniu propriu

ANRE îşi recapătă independenţa: instituţia va avea buget separat şi patrimoniu propriu

16 Mar 2012   •   10:07

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va fi condusa de un presedinte si un vicepresedinte, care vor fi numiti de seful statului, nu de premier ca pana acum, si va avea buget propriu si patrimoniu separat, potrivit unui act normativ adoptat de catre Guvern.

Persoanele propuse vor fi nominalizate de catre Executiv si audiate de catre Parlament, a declarat azi Dan Plaveti, presedintele institutiei. El a explicat ca ANRE va avea personalitate juridica si patrimoniu propriu. Anual, aceasta va completa rapoarte catre Parlament, Guvern si Agentiei Europene a Reglementatorilor in Energie. Bugetul institutiei va fi avizat de catre Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor iar salarizarea va fi la nivelul Consiliului Concurentei, a mai declarat Plaveti.

De asemenea, si membrii comitetului de reglementare vor fi audiati de Parlament iar numirea va fi prerogativul presedintelui.

In prezent, ANRE functioneza in subordinea primului-ministru, care decide schimbarea presedintelui si a vicepresedintilor institutiei.

Romania risca un infringement daca nu acorda ANRE libertatea slabita dupa reorganizarea agentiilor statului, din 2009. Prin Legea 329 si HG 1428 din 2009, ANRE a fost subordonata bugetar Secretariatului General al Guvernului, veniturile sale fiind transferate la bugetul de stat.

×
Subiecte în articol: independenţa anre