x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE nu a fost informată despre plecarea Enel din România. Ce se întâmplă cu clienții finali?

ANRE nu a fost informată despre plecarea Enel din România. Ce se întâmplă cu clienții finali?

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2022   •   14:45
ANRE nu a fost informată despre plecarea Enel din România. Ce se întâmplă cu clienții finali?
Sursa foto: Dumitru Chiriță/a3

ANRE anunță că nu a primit nicio comunicare oficială din partea Enel cu privire la retragerea din România, spune președintele instituției, Dumitru Chiriță.

"Menţionez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licențiat nici o notificare în acest sens, aşa cum prevede legea", spune acesta.

Președintele instituției dă asigurări clienților finali că nu vor fi probleme în furnizarea de energie

"Cu toate acestea, doresc să subliniez faptul că în situația în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piața din România, clienții finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, precizează Dumitru Chiriță.

El explică ce înseamnă retragerea Enel de pe piața autohtonă de energie. 

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilități Enel și-a anunțat intenția de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunţat o eventuală intenție de vânzare a unor active aparținând grupului ENEL, fac precizarea că acest gen de situație nu presupune ieșirea din piața de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acționariatului etc.", spune șeful ANRE.

Pentru asigurarea continuității în furnizarea de electricitate și gaze naturale către clienții finali și respectarea drepturilor acestora, ANRE a emis două acte normative privind garantarea accesului neîntrerupt la utilități. Este vorba despre Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE 91/2022 și Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE 173/2020.

Consiliul Concurenței: "Se schimbă proprietarul, nu dispare compania"

"ENEL era un operator în expansiune şi am apreciat poziţia lor în piaţă. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania.

Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. 

Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. 

Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă", a declat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, conform Antena 3 CNN.

Grupul italian de utilități a anunțat, în această dimineață, că va părăsi piața autohtonă de energie până la sfârșitul anului viitor.  Totodată, Enel a transmis, în aceste zile, retragerea din mai multe țări ale lumii, prin vânzarea participațiilor și activelor, pentru a-și acoperi datoriile și a se concentra pe investiții. 

Citește anunțul companiei AICI  Anunț ȘOC pe piața energiei. Enel pleacă din România

×