x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Antreprenoriatul la sate, cu mulţi bani europeni

Antreprenoriatul la sate, cu mulţi bani europeni

de Diana Scarlat    |    07 Apr 2012   •   21:00
Antreprenoriatul la sate, cu mulţi bani europeni

Un nou proiect cu finantare europeana, 'Infiintarea si Sprijinirea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala', ii ajuta pe antreprenorii de la sate sa inteleaga importanta asocierii si sa transforme cunostintele in bani.

Cum functioneaza acest sistem: daca un mic fermier vrea sa vada ce tehnologii aplica fermierii din alte state europene, aplica la RNDR (unde deja exista pe site o baza cu proiecte de bune practici) si este ajutat sa gaseasca cele mai bune exemple, in toata reteaua europeana. In acel moment, prin proiectul RNDR se poate finanta o vizita in tara respectiva, astfel incat fermierul care a aplicat sa se poata documenta si sa poata face schimb de experienta.

Prin acest program vor fi alocate, timp de aproape patru ani, circa 108 milioane de lei, in vederea stimularii dezvoltarii zonelor rurale din Romania. 'Orice fermier poate deveni membru al retelei, insa are mult mai multe sanse sa obtina informatii, mai multe si mai bune, daca se inscrie intr-o asociatie. Asociatiile pot deveni membre ale retelei si au tot interesul sa colaboreze', explica Viviana Vasile, sef de echipa in cadrul proiectului. Prin RNDR nu se finanteaza achizitii, ci know-how-ul. 'Este un proiect de educatie, prin schimburi de idei, prin informare, prin proiecte de cooperare si educatie prin training.

Am lansat un studiu, pentru a descoperi care sunt nevoile de training, iar studiul va fi finalizat la sfarsitul lunii aprilie. Atunci vor fi delegati si oamenii care vor sustine cursurile, acestea fiind targetate pe nevoia de pregatire a celor care fac deja parte din Grupurile de Actiune Locala, astfel incat aceste GAL-uri sa functioneze ca niste miniagentii de plata. Membrii Gal vor sti ce inseamna un proiect, cum se evalueaza, si ii vor putea sfatui pe cei care vor sa faca proiecte', mai explica Viviana Vasile, specificand faptul ca fiecare GAL are deja un contract de 2.800.000 de euro semnat de Ministerul Agriculturii, iar in toata tara sunt 81 de astfel de grupuri pana in prezent, urmand ca numarul lor sa creasca, la fel ca si valoarea finantarii.

Oamenii din mediul rural pot beneficia de banii GAL-ului pe raza caruia activeaza daca depun proiecte de finantare pentru afacerile lor, iar membrii GAL ii invata cum sa-si faca aceste proiecte.
Cu alte cuvinte, proiectul RNDR pregateste membrii GAL ca la randul lor sa-i poata ajuta pe oamenii din mediul rural sa-si faca singuri proiecte prin care sa acceseze fonduri pentru a-si finanta mici afaceri. Membrii GAL ii vor ajuta pe oameni sa scrie proiecte, vor gasi parteneri pentru ei, ii vor ajuta in relatia cu bancile. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat acest proiect in vederea stimularii dezvoltarii zonelor rurale din Romania. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei si implementat de compania spaniola Innovacion y Desarrollo Local, SL-IDEL.

Reteaua romaneasca se alatura astfel celorlalte retele nationale din Uniunea Europeana si beneficiaza de informatiile si experienta dintr-un spatiu vast si performant. Prin acest proiect, RNDR va asigura legatura intre actorii din mediul rural romanesc si cei din Uniunea Europeana, contribuind in acest fel la dezvoltarea eficienta, durabila si coordonata a intregului spatiu rural european.

×
Subiecte în articol: economia cariere