x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Antreprenorii, în zodia falimentelor

Antreprenorii, în zodia falimentelor

de Adrian Stoica    |    12 Apr 2016   •   23:30
Antreprenorii, în zodia falimentelor
Sursa foto: alfexe/Getty Images/iStockphoto

Datele statistice ne arată că economia este pe un trend asccendent, deşi se vede cu ochiul liber că sectorul privat românesc se descurcă tot mai greu. Avem o creştere economică stimulată strict de reducerea taxelor şi de creşterile salariale, în special din sectorul bugetar, dar pe termen lung efectul acestor măsuri se va diminua. Guvernul va fi obligat atunci să-şi întoarcă faţa şi spre sectorul privat.

Cât de bine se descurcă antreprenorii noştri ne-o spune un studiu dat publicităţii de KeysFin. Peste 2.000 de societăţi au intrat anul trecut în procedură de faliment, numărul acestora ajung la 7.450. Cele mai multe societăţi comerciale aflate în faliment erau în sectorul construcţiilor (9%), urmate de cele din comerţul cu alimente, băuturi şi tutun (5%) şi transporturi (4%). Comerţul cu material lemnos, restaurantele şi comerţul cu produse nealimentare se aflau, de asemenea, în topul falimentelor. Adică exact în domeniile unde se regăsesc cei mai mulţi antreprenori autohtoni.

În construcţii sunt cu peste 150 de firme în faliment mai multe decât în 2014, semn că acest segment prezintă riscuri semnificative.

Un alt aspect interesant, care reiese din statistica KeysFin, arată că cele mai multe societăţi comerciale care ajung în procedură de faliment au, în medie, între 7 şi 9 ani de activitate.

1.402 de firme înregistrate în Bucureşti au ajuns în faliment, dublu faţă de anul trecut.

Dincolo de statisticile guvernamentale, economia reală se luptă încă să supravieţuiască, ea fiind încă sub influenţa politicului şi a companiilor care fac parte din reţelele de fraudă

×