Dupa finalizarea privatizarii celor patru filiale Electrica deja scoase la vanzare, filiala Muntenia Sud va sari randul, si din ultima pe lista va deveni prima, a anuntat Ioan Codrut Seres, noul ministru al Economiei si Comertului.
ADRIAN N. IONESCU
|
TINTE. Codrut Seres isi propune sa reduca birocratia si sa gaseasca investitori pentru finalizarea privatizarilor energetice |
Faptul ca Electrica Muntenia Sud va fi scoasa in fata la privatizare, probabil in martie, este una dintre ideile de modificare a strategiei energetice. Filiala este o "perla a coroanei" distributiei de energie, societatea operand nu numai in judetele Giurgiu si Ilfov, dar si in Bucuresti. Filiala are 850.000 de clienti. Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului (MEC), a declarat, ieri, ca intentioneaza sa modernizeze institutia, iar accelerarea privatizarilor este una dintre cai. "Numai a sasea parte din activitatea ministerului este dedicata politicilor
economice, care ar trebui sa fie domeniul principal", a adaugat Seres.
PRIVATIZARILE. "Mai multe companii renumite si-au manifestat interesul pentru Muntenia Sud, unele dintre ele participand deja la procesul de privatizare a altor filiale Electrica, iar altele concurand pentru prima oara", a spus ministrul Economiei si Comertului. Dintre cele noi, Seres a nominalizat compania germana RWE, despre care a spus ca si-a rezolvat problemele financiare care au impiedicat-o sa intre in joc pana acum.
La inceputul lunii trecute, Dorin Mucea, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), declara ca E.ON - Germania, CEZ - Cehia, si Enel - Italia sunt interesate sa participe la privatizarea societatii Electrica Muntenia Sud. Enel si-a adjudecat deja filialele Banat si Dobrogea, CEZ negociaza preluarea Electrica Oltenia, iar E.ON pe cea a Electrica Moldova. Contractele pentru acestea doua din urma ar putea fi semnate pana la sfarsitul lunii ianuarie sau cel tarziu in luna februarie.
PETROM. Vanzarea actiunilor Petrom catre salariatii companiei va incepe cu pachete mai mici decat cota rezervata de 8% din capitalul social, deoarece angajatii nu dispun inca de fondurile necesare pentru achizitionarea titlurilor, a apreciat Seres. "Saptamana aceasta, voi avea o intalnire cu Liviu Luca (n.r - liderul Federatiei Sindicatelor Libere si Independente Petrom). Nu cred ca vor cumpara 8% de prima data, ci pachete mai mici, problema principala fiind ca nu au fondurile necesare. Din partea mea nu exista absolut nici o problema sa le vindem cele 8 procente rezervate", a spus Seres.
CRITERIUL ECONOMIC. Ioan Codrut Seres tine si la ideea "eficientizarii societatilor din subordinea ministerului". "Nu toate lucreaza cu creditele comerciale, ci apeleaza la garantii guvernamentale. Exemplul pozitiv al Transelectrica ar putea fi urmat si de Transgaz, de pilda", a spus Seres. Cele mai mari probleme sunt la Termoelectrica, a carei situatie financiara ar putea s-o recomande pentru faliment, cu toate ca in portofoliul sau se afla societatea Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), considerata profitabila. ELCEN administreaza cinci centrale amplasate in Bucuresti, una la Constanta si una la Iernut, judetul Mures. Pe de alta parte, datoriile Termoelectrica au putine sanse de a fi platite, o parte din unitatile acesteia urmand sa fie inchise.
CHESTIUNEA MINERILOR. La MEC se lucreaza la doua noi programe de finantare a restructurarii sectorului minier, din fonduri ale Bancii Mondiale, accentul principal fiind pus pe crearea de alternative pentru forta de munca. Alti 5.000 de mineri vor ingrosa numarul somerilor, dar Codrut Seres spune ca cele 140 de milioane de dolari, la cat se ridica valoarea noilor programe, isi vor atinge scopul. Unul dintre noile programe prevede plati compensatorii de 60 de milioane de dolari, alte 60 de milioane vizand stimularea crearii de noi locuri de munca in domenii specifice zonelor respective. Un alt program, de 20 de milioane de dolari, va fi destinat exclusiv aparitiei de noi locuri de munca in Valea Jiului si, de asemenea, a fost prelungit cu un an si finantat cu 16 milioane de dolari mai vechiul program de inchidere a minelor. Printre stimulente se numara microcreditele si garantiile.
COMPLEXURI
|
Privatizarea complexurilor energetice din Oltenia (Craiova, Turceni si Rovinari), rezultata in urma restructurarii Termoelectrica, va fi, de asemenea, accelerata. "In acest moment, sunt angajati consultantii pentru definitivarea strategiei de privatizare a celor trei complexuri. Pentru doua dintre acestea exista scrisori de intentie", a anuntat Ioan Codrut Seres, fara sa precizeze care sunt complexurile vizate, dar afirmand ca "exista optimism in ceea ce priveste acest proces".
|