ECONOMIC/BUSINESS
ENERGIE - Investitii serioase pe piata libera
La 1 martie a devenit operational primul centru de management energetic al unui furnizor independent de energie electrica. Energy Holding devine astfel un furnizor integrator de energie electrica.
ADRIAN N. IONESCU
|
CONSUM. Pretul energiei furnizate depinde de managementul acesteia
|
Spre deosebire de Dispeceratul Energetic National, Centrul nostru de Management Energetic (CME) nu poate comanda clientilor, afectandu-se astfel consumul, spune Corina Drumeanu, director executiv al Energy Holding, descriind pe scurt capacitatile sistemului. "Putem totusi sa avertizam clientii la timp privind raportul dintre consum si cantitatea contractata, sprijnindu-i in administrarea eficienta a acesteia", completeaza Drumeanu.
ONLINE. "Centrul ne ajuta sa avem contact in timp real cu clientii si cu propriii nostri furnizori, cu piata nationala si regionala", a declarat Enrique Ferrer, presedintele Energy Holding.
"CME include prognoza consumului consumatorilor eligibili deserviti de firma noastra, un sistem de masurare a cantitatilor de energie tranzactionate si un sistem de analiza post-avarie", detaliaza Corina Drumeanu.
Consumatori eligibili sunt cei care au achizitionat cel putin 1 GWh anul trecut, iar printre Clientii Energy Holding se numara Ductil Steel si Koyo Alexandria. Potrivit lui Enrique Ferrer, firma ocupa aproape 10% din piata de energie electrica din Romania, care este liberalizata in proportie de 55%. "Furnizorii independenti acopera, probabil, cel mult 25% din piata", completeaza Ferrer.
AVANTAJELE SISTEMULUI. Sistemul CME a fost recomandat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) tuturor furnizorilor pe care i-a licentiat. Clientii beneficiaza de o baza de date extinsa si de analize de specialitate, printre care cea a eventualelor avarii. "Inregistrarile post-avarie faciliteaza analize impartiale si reduc posibilitatea aparitiei unor potentiale conflicte intre partenerii de contract. In plus, sistemul poate actiona ca o "bursa interna" a clientilor nostri, in care abaterile de la prognoze se compenseaza intre acestia", adauga directoarea executiva a firmei.
Energy Holding a investit 2 milioane de euro in CME si va mai cheltui achizitionand capacitati de productie. Firma are deja 5 microhidrocentrale, dar isi doreste centrale pe baza de carbune si unitati de productie a energiei regenerabile.