x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apartamente de criză

Apartamente de criză

de Daniela Ivan    |    10 Apr 2009   •   00:00
Apartamente de criză
Sursa foto: Jurnalul foto/

Primele oportunităţi pentru cei care doresc să cumpere locuinţe ieftine au început să apară. Apartamente cu două camere la preţuri sub 50.000 euro se găsesc în cartiere mai periferice din Bucureşti şi din alte mari oraşe.



Există proprietari care au înţeles că nu mai pot ţine la preţ şi sub presiunea nevoii de bani au început să aibă pretenţii financiare tot mai mici. Oferte tentante pentru vânătorii de proprietăţi ieftine încep să apară nu numai în Capitală, ci şi în Braşov sau Constanţa.

BUCUREŞTI
Preţul mediu de vânzare pentru apartamentele cu două camere se situează acum în Bucureşti în jur de 80.000 euro, preţ negociabil. Însă încep să apară oferte şi sub 50.000 de euro în zone precum Gorjului, Giuleşti, Giurgiului sau Drumul Taberei, conform unui studiu elaborat de portalul www.imobiliare.ro.

Acestea sunt cele mai avantajoase oferte, restul proprietarilor scoţând imobilele pe piaţă la preţuri de 1.537 euro/mp, faţă de 1.880 euro/mp la începutul lunii ianuarie. "Preţurile continuă să se menţină la un nivel ridicat faţă de aşteptările pieţei, pentru un apartament cu două camere, de 54 mp, din Bucureşti, cerându-se, în medie, 83.000 euro", conform analiştilor de la site-ul citat.

ALTE ORAŞE
Şi piaţa de profil din Braşov înregistrează scăderi. Pentru un apartament cu două camere se cer, în medie, 64.849 euro, dar se găsesc şi oferte mai avantajoase. Astfel, un apartament confort 1 situat în centrul civic poate costa şi 62.000 euro, în timp ce o locuinţă cu două camere în zona Noua poate fi achiziţionată şi cu 53.000 euro.

Dacă la începutul lunii ianuarie, pentru un apartament cu două camere, agenţiile imobiliare şi proprietarii cereau un preţ mediu de 1.361 euro/mp, la sfârşitul lui martie, preţul mediu de ofertare pentru acelaşi tip de apartament a ajuns la 1.201 euro/mp.

Vânzătorii cer în medie 68.000 euro, dar în zona Tomis III există oferte şi la 48.000 euro. Dacă la începutul lunii ianuarie, un apartament cu două camere era scos pe piaţă la un preţ mediu de 1.538 euro/mp, la sfârşitul primului trimestru, pentru acelaşi apartament se cereau 1.436 euro/mp.

Tendinţa de scădere se manifestă accentuat în capitala Moldovei. Astfel, preţul mediu pentru un apartament cu două camere de 50 mp este de 53.511 euro. Locuinţe mult mai ieftine pot fi găsite în zonele Tătăraşi, Nicolina sau Dacia, piaţa incluzând oferte de apartamente cu două camere confort 1 chiar şi la 35.000 euro. Preţul mediu cerut pentru un apartament cu două camere a coborât, în intervalul analizat, de la 1.298 euro/mp până la 1.070 euro/mp.

Pentru un apartament cu două camere, vânzătorii cer în medie puţin peste 60.000 euro. În zone precum Girocului sau Şagului, pe piaţă există apartamente cu două camere confort 1 la sub 50.000 euro. Dacă la începutul lunii ianuarie, apartamentele cu două camere erau scoase pe piaţă pentru un preţ mediu de 1.290 euro/mp, la sfârşitul lunii martie, preţul mediu a ajuns la 1.152 euro/mp.


Stabilitatea leului

Cursul de schimb nu ar trebui să aibă mişcări bruşte într-o perioadă în care incertitudinea este ridicată şi ar fi bine dacă leul se va menţine la nivelul din prezent, a declarat preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

"Dacă leul rămâne la nivelul de astăzi, ar fi bine (n.r. - 4,1648 lei/euro). Leul se va duce şi în sus, şi în jos. Este important ca într-o perioadă în care foarte multe lucruri sunt incerte să nu avem mişcări bruşte ale cursului, deoarece contribuie la incertitudine. Este nevoie de stabilitate", a spus Van Groningen.

El a mai precizat că activitatea de creditare este destul de redusă în prezent, dar a atras atenţia că nici o bancă nu poate supravieţui fără aceasta. Coborârea bruscă a preţului la locuinţe în toate marile oraşe are o cauză comună, devalorizarea şi instabilitatea monedei naţionale în raport cu euro şi blocajul creditării.

Piaţa se va debloca în momentul în care creditarea va fi reluată, iar leul se va stabiliza. Acela va fi momentul în care preţurile vor creşte, nu însă la nivelul de vârf din ianuarie 2008.

×
Subiecte în articol: economic două camere mediu apartament euro/mp