x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apartamente pentru tineri, cu bani de la privaţi MDRT vrea să construiască case de închiriat prin ANL, dar finanţate de dezvoltatori particulari

Apartamente pentru tineri, cu bani de la privaţi MDRT vrea să construiască case de închiriat prin ANL, dar finanţate de dezvoltatori particulari

de Elena Stan    |    08 Mar 2012   •   21:00
Apartamente pentru tineri, cu bani de la privaţi MDRT vrea să construiască case de închiriat prin ANL, dar finanţate de dezvoltatori particulari

Cristian Petrescu, ministrul Dez­vol­ta­rii Regionale si Turismului, vrea sa continue programul Elenei Udrea de construire de locuinte cu chirie pentru tineri, de data aceasta prin atragere de capital privat. Constructia de case pentru tineri cu bani de la privati este necesara deoarece Romania se afla pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste conditiile de locuire, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern postat pe site-ul institutiei. Peste jumatate din populatia tarii traieste in locuinte supraaglomerate. Necesarul de locuinte identificat depaseste 100.000.

Prin acest program, statul pune la dispozitia constructorului terenul, obtinut de ANL de la autoritatile lo­cale, pe care se ridica locuintele, pla­teste studiile de fezabilitate, de funda­mentare a deciziei de concesionare, do­cumentatii de atribuire a contrac­telor, iar privatul vine si construieste. Investitorii privati urmeaza a primi in contrapartida locuintelor realizate, o cota-parte din chiriile incasate, insotita de plata unor rate unitare periodice, ce urmeaza a fi rambursate, de catre Agentia Nationala pentru Locuinte din surse de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT.

Apartamentul costa 45.000 de euro
Specialistii din minister au facut cateva calcule privind efortul financiar de la bugetul de stat pentru realizarea a 1.000 de apartamente cu doua camere, suprafata construita desfasurata de circa 90 de mp/ap si o chirie de 113 euro/luna. MDRT a stabilit si pretul maxim pentru metrul patrat cons­truit: 450 de euro. In­ves­titia se ridica la peste 60 de milioane de euro, iar chiria este de 1.000 de euro pe an pentru fiecare apartament. Banii din chirie se vor imparti in felul urmator: 50% la bugetul de stat, 30% la constructor si 20% la ANL.

Efortul financiar de la bugetul de stat este de 1,5 milioane de euro, inclusiv TVA, la care se adauga va­loarea serviciilor de proiectare si lucrari de constructii montaj ce revine investitorului privat, care se ridica la peste 40 de milioane de euro, inclusiv TVA, potrivit Notei de fundamentare a actului normativ. Costurile de exploatare se ridica la 18 milioane de euro, cu TVA inclus, pentru 18 ani, iar sumele retinute din chiriile colectate sunt de 400.000 de euro pe an, adica 7,2 milioane de euro pentru 18 ani. Prima plata efectuata de stat catre investitorul privat este de 8 milioane de euro, iar urmatoarele plati unitare periodice se ridica la 4,5 milioane de euro pe an.

Si Udrea a vrut sa faca 100.000 de case
Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale, intentiona sa construiasca 100.000 de locuinte pentru tineri in perioada 2009-2012, adica de patru ori mai mult decat construisera autoritatile in noua ani inaintea ei. Udrea nu a reusit sa faca acest lucru deoarece intentiona sa construiasca apartamentele cu banii stransi din incasarile din vanzarea apartamentelor ANL catre chiriasi, insa acest lucru nu s-a intamplat.

'Unul dintre obiectivele principale ale mandatului meu este ca in urmatorii trei ani sa construiesc prin ANL locuinte pentru cei aproximativ 100.000 de tineri', spunea Udrea in 2009. Spusele Elenei Udrea erau sus­tinute de specialistii din minister, care declarau ca Romania are capaci­ta­tea de productie a materialelor ne­cesare si constructorii pentru re­a­lizarea celor 100.000 de apartamente. In perioada 2001-2009, prin ANL au fost construite 26.000 de locuinte.

×