x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie APOCALIPSA DUPĂ EURO. Cât ar valora monedele naţionale, dacă euro se prăbuşeşte

APOCALIPSA DUPĂ EURO. Cât ar valora monedele naţionale, dacă euro se prăbuşeşte

de Daniel Ionaşcu    |    03 Apr 2012   •   13:54
APOCALIPSA DUPĂ EURO. Cât ar valora monedele naţionale, dacă euro se prăbuşeşte

Parerea generala este ca daca euro s-ar sparge, atunci inimaginabilul se va produce si apocalipsa financiara ar lovi planeta atat de puternic incat falimentul Lehman Brothers ar arata ca o joaca de copii.

Insa pe langa aceste asertiuni despre pericolul iminent, nimeni nu adusese cifre exacte. Ei bine, cineva chiar s-a apucat sa calculeze ce ar insemna spargerea controlata a Uniunii Monetare. Economistii Jens Nordvig si Nick Firoozye de la Nomura au publicat un studiu pe aceasta tema pentru a concura la premiul Wolfson Economics.

Studiul arata un adevarat dezastru pentru statele cu probleme financiare din euro, precum Grecia, Portugalia, Spania, Italia si Irlanda, unde monedele nationale se vor deprecia semnificativ.
Drahma greceasca ar scadea cu 57,6% in vreme ce in Portugalia viitoarea moneda nationala s-ar prabusi cu 47,2%, potrivit Business Insider. Spania si Italia, care au devenit anul trecut adevarate pericole pentru economia mondiala, si-ar vedea peseta coborand cu 35,5% si lira cu 27,3%. Tot cam atat ar pica si moneda din Irlanda, unde colapsul ar fi de 28,6%.

Belgia este si ea o surpriza negativa, cu un minus de 23,9% pentru moneda sa, ca si Franta, unde fracul s-ar deprecia cu 9,4%.

Cele mai ferite state ar fi Austria, Olanda si Finlanda, care ar inregistra o scadere in jurul a 6-7%, in vreme ce marca germana ar fi singura care ar trece pe teritoriu pozitiv, cu o apreciere de 1,3%.
Cei doi economisti noteaza ca aceste valori ar fi "noul echilibru", insa la el s-ar ajunge dupa o lunga perioada de tranzitie caracterizata de volatilitate mare.

Scenariul este util atat in cazul iesirii unor state din zona euro, cat si al unui colaps al intregului proiect european.

×