Firmele mici, corecte, ar putea fi împinse spre faliment, dacă vor fi obligate să plătească statului un impozit anual de minimum 6.500 de lei, chiar dacă înregistrează pierderi. Achiziţiile de maşini, birouri şi locurile de muncă vacante din instituţiile publice vor fi îngheţate, iar tichetele de vacanţă sau de cadouri vor fi amânate pentru 2010.
Pentru a face rost de bani la buget, Executivul vrea să impoziteze, începând cu acest an, toate firmele cu minimum 6.500 de lei pe an, respectiv cu 1.625 de lei pe semestru. Excepţie va face trimestrul al II-lea, pentru care suma minimă plătită va fi de 1.083 de lei. Hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare şi din comerţ vor plăti un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile înregistrate, în cazul în care suma datorată statului nu depăşeşte această cotă, dar nu mai puţin de 6.500 de lei, conform unor surse ministeriale, citate de Mediafax.
Măsură se va aplica şi pentru firmele de leasing, comerţul cu ridicata şi amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, servicii de tehnologia informaţiei, activităţi de servicii informatice, activităţi juridice şi de contabilitate, industria alimentară, transporturi rutiere plus multor alte activităţi. Analiştii economici spun că măsura va dezavantaja firmele care înregistrează pierderi şi pe cele care au o cifră de afaceri sub 130.000 de lei, întrucât acestea vor fi obligate să plătească 6.500 de lei, ceea ce reprezintă mai mult de 0,5% din cifra lor de afaceri.
De asemenea, vor fi dezavantajate firmele care au o rată a profitabilităţii mai mică de 3,1%, deoarece 0,5% din venituri înseamnă mai mult decât 16% din profitul impozabil, a declarat Gabriel Biriş, partener al firmei de avocatură Biriş-Goran. "Indiferent dacă firma înregistrează pierderi sau nu, aceasta va trebui să plătească un impozit minim de 0,5% din cifra de afaceri, dar nu mai mic de 6,500 de lei", a declarat Biriş.
MICROFIRME
Nici microfirmele, care acum sunt taxate cu 3% din cifra de afaceri, nu vor scăpa. Guvernul vrea să le impună un prag trimestrial de minimum 1.625 de lei, pe care să-l plătească chiar dacă nu câştigă nimic, conform proiectului de lege elaborat de Guvern.
Dacă suma datorată bugetului este mai mare de 1.625 de lei/trimestru, microfirmele vor fi taxate în continuare cu 3% din cifra de afaceri. Problema este că micile firme sunt deja puternic lovite de criză, iar Executivul s-a gândit să le ia şi puţinii bani care îi mai ţineau în viaţă. Este greu de crezut că aceste calcule ale Executivului vor aduce mai mulţi bani la buget, existând posibilitatea ca multe dintre aceste microfirme să se închidă sau să evadeze în economia subterană.
"E anormal să aplici această măsură fără să faci nişte delimitări, în funcţie de veniturile obţinute de firme. Măsura va duce la faliment firmele de la colţul străzii, care obţin doar câteva sute de milioane de lei vechi. Noi cerem ca impozitul să se aplice doar firmelor care obţin o cifră de afaceri mai mare de un miliard de lei vechi (circa 23.000 de euro pe an)", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.
TRATAMENT DIFERENŢIAT
Prinse ca într-o menghină vor fi firmele din domeniul auto şi agenţiile imobiliare mici care pe de-o parte vor rămâne fără clienţi, pe de altă parte vor trebui să achite statului o taxă de 6.500 de lei pe an, doar ca să mai poată funcţio-na.
Vânzările dealerilor auto se vor prăbuşi în condiţiile în care instituţiile statului nu vor mai putea să achiziţioneze maşini. Nici companiile private nu se vor mai înghesui la astfel de cumpărături având în vedere că nu-şi vor mai putea deduce cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, nici măcar benzina! Excepţie vor face doar companiile de taximetrie şi cele care închiriază maşini.
Excepţie vor face şefii, care vor avea dreptul să-şi deducă cheltuielile de funcţionare, însă pentru o singură maşină. În timp ce sectorul de stat este muls precum o vacă, firmele statului sunt mângâiate pe ceafă şi doar monitorizate. Potrivit proiectului ordonanţei de urgenţă, Guvernul va monitoriza, prin Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii, operatorii economici cu capital de stat sau majoritar de stat sub aspectul încadrării în programele de reducere a arieratelor, creanţelor şi pierderilor, precum şi a cheltuielilor legate de personal prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli.
SPORURI PLAFONATE
Limitarea sporurilor de conducere, anularea majorărilor de salarii şi plafonarea indemnizaţiilor constituie o altă sursă identificată de Guvern pentru economii. Cuantumul de 75% cu care pot fi majorate salariile de bază ale funcţionarilor care gestionează fondurile acordate României prin programele PHARE, SAPARD şi ISPA va fi considerat ca limită maximă de creştere, iar personalul va fi evaluat semestrial, ocazie cu care procentul de majorare a salariului va putea fi modificat, în funcţie de rezultatele activităţii.
Aceeaşi regulă va fi aplicată şi pentru funcţionarii din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, au declarat agenţiei Mediafax surse ministeriale. Indemnizaţiile de conducere pentru personalul bugetar vor reprezenta limite maxime până la care conducătorii autorităţilor sau instituţiilor publice, având calitatea de ordonatori de credite, pot stabili nivelurile individuale.
Sporul de 10% calculat asupra salariului de bază acordat în centrala Ministerului Afacerilor Externe va fi acordat doar membrilor corpului diplomatic şi consular care cunosc una sau mai multe limbi străine rare, altele decât cele de circulaţie internaţională, pe care le folosesc în exercitarea funcţiei diplomatice sau consulare.
CHELTUIELI REDUSE
Posturile vacante vor fi blocate, la fel ca şi achiziţionarea de maşini şi mobilier, au mai declarat sursele citate. "Posturile pentru care au fost aprobate procedurile de organizare a concursurilor şi au fost deja înregistrate înscrieri ale candidaţilor vor putea fi ocupate în condiţiile legii", au arătat sursele citând dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă. Guvernul vrea să interzică autorităţilor şi instituţiilor publice acordarea de tichete cadou şi tichete de vacanţă până la sfârşitul anului. Guvernul estima la acel moment că în 2009 aproximativ 100.000 de angajaţi ar putea beneficia de tichete de vacanţă, iar scutirile la impozite prevăzute de lege ar putea diminua cu 35.992.800 de lei încasările la bugetul de stat.
Veniturile scad cu 12 miliarde de lei
Veniturile estimate pentru 2009 la bugetul de stat vor fi diminuate cu 12,073 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu 1,82 miliarde de lei, prin rectificarea bugetară care va fi efectuată de Guvern în perioada imediat următoare.
Guvernul estimează o scădere a veniturilor fiscale (prognozate iniţial la 64,7 miliarde de lei) cu 9,07 de miliarde de lei, iar sumele colectate din impozitul pe profit perceput agenţilor economici (12,6 miliarde de lei) vor fi mai mici cu 1,6 miliarde de lei.
Banii obţinuţi la buget din impozitul pe profit la băncile comerciale (750 de milioane de lei) vor fi cu 70 de milioane de lei mai puţini. Scăderi de sume colectate vor fi înregistrate şi la impozitul aplicat persoanelor fizice pentru activităţi independente (un minus de 62,6 milioane de lei), salarii (-1,5 miliarde de lei), dividende (-166,8 milioane de lei), dobânzi (-362.000 de lei), venituri obţinute din jocurile de noroc, premii şi prime în bani şi/sau natură (-2,9 milioane de lei), valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală (-12,5 milioane de lei), activităţi agricole (-2,2 milioane de lei), activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile (-15,9 milioane de lei), transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal (-63,5 milioane de lei, faţă de 895,2 milioane de lei).
Sumele obţinute din impozitul pe salarii vor fi mai mici cu 5,1 milioane de lei, faţă de estimarea iniţială de 21,2 milioane de lei, iar din impozite şi taxe pe proprietate vor fi colectate mai puţin cu 69 de milioane de lei, comparativ cu 223 de milioane de lei stabilit la începutul anului.
Un minus substanţial de venituri, cu 4,9 miliarde de lei, este estimat că va fi obţinut din TVA şi din accize, de 2,5 miliarde de lei. Cheltuielile de personal vor fi diminuate cu 674,1 milioane de lei, cele pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 581,4 milioane de lei, iar cheltuielile de capital vor scădea cu 1,1 miliarde de lei.
Toate bugetele ministerelor vor fi reduse, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Administraţie şi Interne şi Educaţie, singurul minister care va primi fonduri suplimentare fiind cel al Muncii cu un plus de 1,3 miliarde de lei.
Executivul va constitui un fond social alimentat din sponsorizări benevole ale producătorilor interni şi distribuitorilor de gaze naturale, cu sume obţinute din majorarea de preţ la gaze naturale în cursul anului 2009.
Citește pe Antena3.ro