x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ardem gazul la cort de 5.000.000 de euro pe an

Ardem gazul la cort de 5.000.000 de euro pe an

18 Iun 2004   •   00:00

BUSINESS

Gazul petrolier lichefiat (GPL) detine un segment inca redus pe piata combustibililor din Romania, iar nisa destinata produselor pentru vacante pe cont propriu este cea mai putin explorata.
ADRIAN N. IONESCU

Pentru majoritatea romanilor, GPL este util doar in buteliile din bucatarie si la umplerea rezervoarelor din curti, in zonele unde reteaua de gaze naturale nu a ajuns. Soferii care nu si-au adaptat combustia motoarelor la GPL dezbat daca acestea au sau nu de suferit din cauza tipului diferit de ardere. Inainte insa de a analiza aceste segmente ale pietei GPL, ca si pe acela al “micului vrac“, al rezervoarelor destinate alimentarii caselor ori chiar motelurilor, atentia ne-a fost atrasa de ceea ce pare o noutate in afacerile cu GPL din Romania. Incepe sa fie disputata serios nisa produselor GPL oferite impatimitilor de vacante sau weekend-uri salbatice, netulburate decat de (cel mult) cortul vecin.

PIATA. Marii actori pe piata GPL, in general, sunt, bineinteles, Petrom, Shell Gas Romania, la care Petrom detine aproape jumatate din actiuni, si ButanGas Romania, membru al grupului italian omonim. Primele doua competitoare se ocupa mai cu seama de buteliile de bucatarie, rezervoare si, intr-o anumita masura, de micul vrac. Numai cea din urma a lansat zilele trecute o ofensiva pe nisa produselor GPL pentru camping, care este departe de a fi neinteresanta pentru marile afaceri. Pentru comparatie, daca estimarile privind vanzarile de butelii de bucatarie se ridica la aproximativ 80 milioane euro anual, cele ale produselor GPL pentru camping se apropie de 5 milioane euro. Scepticii cred ca, in realitate, valoarea pietei este pe jumatate, deoarece supermagazinele nu vand de doua milioane pe an.

PRODUSELE. Cele mai importante sunt aragazul cu butelii mici, de fapt doze de unica folosinta cu un continut de ordinul sutelor de grame, si lampa de iluminat. De ce ar folosi cineva o lampa de iluminat cu GPL si nu un mic proiector, lampi electrice alimentate cu baterii pe masura sau, si mai simplu, farurile? “Din acelasi motiv pentru care folosesc si eu o lampa GPL pe terasa mea“, spune un oficial al ButanGas. “Produsele performante sunt usor manevrabile, intensitatea luminii poate fi reglata si sunt dotate cu sticla alba mata.“

Dozele cu GPL pot fi folosite si la aragaz si la lampa, avand o durata medie de folosinta nonstop de 8–10 ore. Aprinzatoarele si alte ustensile, ca si aparatul de lipit cu emisie reglabila de gaz si aer sunt celelalte componente importante ale unei serii camping.

PRETURI. Operatorii de GPL mai mari sau mai mici nu au dat importanta pana acum cererii din cauza problemei obisnuite a vanzarilor cu amanuntul: distributia. In plus, nivelul preturilor nu este incurajator. Totusi, capacitatea de absorbtie depinde tocmai de nivelul relativ al preturilor, exemplificat in tabelul alaturat prin seriile de produse prezente pe piata. Oficialii ButanGas cred ca sunt zeci de mii de turisti, pescari, vanatori, iubitori de munte, de mare, dar fara suficiente posibilitati financiare pentru sejururile la hotel. Multi cauta chiar si pensiunile cu margarete doar pentru cazare.
×
Subiecte în articol: economic