x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Argentina naţionalizează subsidiara locală a Repsol din cauza lipsei de investiţii

Argentina naţionalizează subsidiara locală a Repsol din cauza lipsei de investiţii

de Daniel Ionaşcu    |    17 Apr 2012   •   14:13
Argentina naţionalizează subsidiara locală a Repsol din cauza lipsei de investiţii

Cristina Fernandez, presedintele Argentinei, a anuntat azi ca vrea sa nationalizeze compania petroliera YPF, detinuta de catre concernul spaniol Repsol, masura care ar izola si mai mult cea de-a treia economie a Americii Latine, scrie Reuters.

YPF a fost intens criticata de catre guvernul argentinian de centru-stranga, care cere cresterea productiei locale astfel incat sa scada factura importurilor. Astfel, actiunile companiei au picat puternic in ultimele luni din cauza zvonurilor privind o potentiala preluare de catre stat.

Pana recent, compania a avut o relatie buna cu Fernandez, care a laudat-o cand a gasit resurse masive de petrol si gaze de sist in 2010.
Cu toate acestea, cresterea facturilor la importurile energetice au adus problema energetica in topul listei pentru presedintele argentinian.

Fernandez a anuntat ca guvernul va cere Congresului, pe care ea il controleaza, sa aprobe o lege de expropriere a 51% din companie, prin preluarea actiunilor detinute exclusiv de catre Repsol. Ea a argumentat ca energia reprezinta "o resursa vitala".
"Daca aceasta politica va continua - stoarcerea zacamintelor, nicio explorare si practic nicio investitie - tara va ajunge sa nu aiba un viitor viabil, nu din cauza lipsei resurselor ci din cauza practicilor de afaceri", a afirmat ea.

Valoarea de piata a YPF este de 10,6 miliarde de dolari, astfel ca o cota de 51% inseamna putin peste 5,3 miliarde. Cu toate acestea un tribunal argentinian va fi responsabil pentru evaluarea companiei, ca parte a preluarii. Pentru finantarea tranzactiei ar putea fi folositi banii din fondurile de pensii sau rezerva bancii centrale.

Alte nationalizari aviatice si la pensii
Fernandez a renationalizat si transportatorul aerian al tarii, Aerolineas Argentinas, in vreme ce in 2008 a lasat masca planeta prin nationalizarea fondurilor de pensii.
Astfel de masuri sunt populare printre argentinieni, care dau vina pe politicile privind piata libera si privatizarile din anii '90 pentru criza economica devastatoare si falimentul asistat de Fondul Monetar International (FMI) in 2001-2002.
Anuntul privind nationalizarea a adus critici vehemente din partea Spaniei, Mexicului si Uniunii Europene - aceasta fiind o piata-cheie pentru exporturile de cereale argentiniene.

Mexicul este interesat direct deoarece monopolul petrolier de stat Pemex detine 10% din Repsol iar o nationalizare ar afecta compania iberica.

Ca Venezuela
Venezuela a efectuat acelasi gen de masuri in timpul "domniei" de 13 ani a presedintelui Hugo Chavez. Argentina mai are o runda de dispute si cu Marea Britanie im privinta explorarii si exploatarii titeiului din jurul insulelor Falkland, despre care Argentina spune ca sunt parte a teritoriului sau national.
Repsol are acum 57% din YPF iar pachetul de 25,5% detinut de Grupo Petersen - care este controlat de familia Eskenazi - nu va fi afectat.

Importurile energetice s-au dublat, rezervele scad dramatic
Productia de petrol a Argentinei a scazut cu 5,9% in 2011 iar cea de gaz cu 3,4%, in conditiile in care cererea de energie electrica a crescut cu 5,1%. Rezervele dovedite ale YPF au scazut cu 15% in cazul petrolului in perioada 2007-2010 si cu 31% la gaz. Datele nu includ noile descoperiri din sisturi, care necesita investitii masive si pe termen lung pentru a incepe productia.
Importurile de combustibili, precum gaz natural lichefiat si motorina, s-au dublat anul trecut, pana la 9,4 miliarde de dolari, ceea ce a erodat surplusul comercial al Argentinei.

×