x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Arieratele sufoca economia

Arieratele sufoca economia

29 Iul 2004   •   00:00

Reducerea pierderilor din intreprinderile de stat, micsorarea cheltuielilor bugetare concomitent cu imbunatatirea colectarii banului public sunt principalele probleme pe care tara noastra le are urgent de rezolvat.

DANIELA IVAN

FMI a facut public ieri Raportul de tara pentru Romania, pe care l-a finalizat in urma consultarilor macroeconomice pe care le-a avut cu autoritatile de la Bucuresti la inceputul lunii iulie.

DEFICIT BUGETAR. Guvernantii trebuie sa reduca deficitul bugetar, sa elimine pierderile si deficitul cvasifiscal din sectorul de stat, pentru a putea obtine o crestere economica durabila, potrivit Raportului. In vederea atingerii acestor obiective, reprezentantii FMI au recomandat implementarea unei politici salariale stricte, finalizarea programului de privatizare si imbunatatirea mediului de afaceri, in special in perspectiva alegerilor generale din luna noiembrie si a perioadei de dupa alegeri. Fondul sprijina inchiderea unitatilor neviabile, precum si majorarea preturilor din sistemul energetic.

ARIERATELE. Pentru reducerea arieratelor, expertii FMI recomanda accelerarea restructurarii sectoarelor cu probleme, privatizarea sectorului energetic si imbunatatirea functionarii legislatiei privind falimentul. Alte masuri propuse de reprezentantii institutiei financiare internationale se refera la aplicarea mai stricta a prevederilor privind plata taxelor si impozitelor, precum si a facturilor catre furnizorii de utilitati.

Firmele care nu isi platesc datoriile trebuie sa intre in faliment, se arata in studiul FMI. Ingrijorarea Fondului vine din faptul ca nivelul arieratelor este estimat la 39,7% din produsul intern brut la nivelul lunii iunie a anului trecut, in crestere cu 1,4 puncte fata de sfarsitul anului 2002 si cu 4,3% in comparatie cu luna decembrie 2001.

SCUTIRI DE LA PLATA. Cele mai mari datorii au fost localizate la companiile cu capital majoritar de stat, unde arieratele reprezinta echivalentul a 92% din cifra de afaceri. In top se afla companiile din sectorul minier (2,7% din PIB) si din domeniul cailor ferate (1% din PIB). In studiul FMI se arata ca in minerit totalul datoriilor neplatite catre stat si utilitati s-a ridicat anul trecut la 3.000 de miliarde de lei, iar in domeniul cailor ferate, nivelul a fost de 2.000 miliarde lei, comparativ cu subventii de 5.200 miliarde de lei.

Companiile din ambele domenii au primit scutiri substantiale de la plata datoriilor.

REFORMA

Deficitul sistemului public de pensii va creste in acest an de la 0,9% din PIB la 1,1% din PIB, in timp ce veniturile sistemului vor scadea la 5,9% din PIB, fata de 6,3% in 2002. FMI avertizeaza autoritatile ca acest trend se va mentine, astfel incat in anul 2008 deficitul va atinge 1,8% din PIB. Cauzele acestei majorari sunt reducerile anuntate ale contributiilor pentru asigurarile sociale cu cinci puncte, marirea numarului de pensionari concomitent cu plafonarea numarului de salariati. Pentru iesirea din impas, FMI recomanda autoritatilor romane sa introduca sistemul privat de pensii, sistem prevazut initial pentru 2006, ulterior amanat pentru 2008. Totodata, expertii internationali apreciaza ca ponderea populatiei in varsta va ramane relativ constanta in urmatorii 10-15 ani, ceea ce ofera o ocazie favorabila pentru reforma sistemului de pensii.
×
Subiecte în articol: economic