x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ariton îl refuză pe Băsescu cu deschiderea minelor

Ariton îl refuză pe Băsescu cu deschiderea minelor

de Daniela Ivan    |    27 Sep 2011   •   18:06

Presedintele Traian Basescu a cerut public de mai multe ori, in ultima vreme, sa se redeschida minele de aur, argint si cupru. " Redeschideti minele! Si nu oricand, ci pana la sfarsitul anului". Basescu are si o explicatie cresterea pretului la metale a facut ca aceste mine sa devina rentabile, ai astfel s+ar fi creat locuri de munca in tara.

"Daca pana acum cinci ani toate aceste exploatari erau subventionate de stat, datorita cresterii pretului pe plan mondial la cele trei metale, noi putem exploata rentabil acum fostele mine inchise. Nu discut cum, in ce conditii comerciale, este problema Guvernului. Dar avem obligatia ca pana la sfarsitul anului sa redeschidem, pentru a crea locuri de munca in anul 2012, exploatarile inchise care au generat, la randu-le, mult somaj. Astazi, suntem in situatia de a le redeschide si trebuie sa o facem, fie ca o facem cu participarea unor investitori straini interesati, fie ca o facem cu sustinerea din partea Guvernului pentru reluarea activitatilor", a spus Basescu la Scoala de Vara a UNPR, la sfaraitul lunii august.

Cu toate astea, Ministerul Economiei spune ca nu are timp sa redeschida aceste mine."Timpul ramas pana la sfirtitul anului nu este suficient pentru derularea in totalitate a acestei proceduri", potrivit unui document trimis de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Ministerul Economiei mai arata ca potentialul de exploatare al minelor inchise nu poate fi estimat decat pe baza unei documentatii tehnico-economice elaborate de o firma de proiectare miniera, potrivit HotNews.ro. "Acesta se calculeaza pe baza rezervei de substanta minerala utila ramasa la data inchiderii minei si a conditiilor geo-miniere ale zacamantului. Aceasta documentatie poate evalua solutiile tehnice pentru redeschiderea minei si poate determina daca aceasta poate lucra in conditii de eficienta economica", se mai arata in documentul transmis de Ministerul Economiei.

Ion Ariton, ministrul Economiei, este considerat unul dintre oamenii lui Basescu si a fost laudat de presedintele tarii recent, spunand despre el ca " tace si face".

×