Ministerul Economiei se pregateste de noi "succesuri', dupa ce in vara nu a putut sa plaseze pe piata de capital 9,84% din actiunile Petrom, cea mai mare si mai profitabila companie din Romania, din cauza pretului prea mare cerut.
Ion Ariton, ministrul de resort, a declarat ca institutia pe care o va conduce nu va vinde pachete minoritare de actiuni din companii precum Transelectrica sau Transgaz decat daca va obtine "cel mai bun pret' pentru acestea.
"Vom vinde pachetele minoritare doar daca ne convine pretul. Nu se va vinde nimic decat daca este avantajos pentru bugetul national, pentru ca pana la urma acolo se vor duce banii', a afirmat Ariton la prezentarea bugetului institutiei pentru anul viitor in fata comisiilor reunite din Senat si Camera Deputatilor.
Ministerul Economiei si-a asumat in fata Fondului Monetar International (FMI) privatizarea pe bursa a cate 15% din Transelectrica sI Transgaz, plus listarea a cate 10% din Nuclearelectrica sI Hidroelectrica.
Esecul Petrom
In vara vanzarea a 9,84% din actiunile Petrom a esuat dupa ce statul a cerut un pret cu doar 3-4% sub nivelul pietei in conditiile in care turbulentele financiare globale isi faceau aparitia din cauza crizei datoriilor sI a temerilor ca zona euro va intra in colaps.
Ariton a sustinut in continuare in fata comisiilor ca oferta de vanzare a 9,84% din actiunile detinute de stat la Petrom, din luna iulie, a fost "una reusita', chiar daca nu a fost finalizata.
"Am putut sa vindem acel pachet de actiuni la OMV Petrom, dar nu am vrut sa vindem pentru ca nu ne-a convenit pretul. Impreuna cu Guvernul am stabilit ca pretul nu era cel mai bun. In acceasi situatie suntem si cu celelalte pachete minoritare', a spus Ariton.
"Nu s-a pus problema pentru privatizari majoritare'
Ariton a precizat ca nu vor fi cedate participatiile majoritare. "Privatizarile, cele minoritare, ramam asa cum le stim. Privatizarile majoritare nu se fac nici la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica Distributie, Transelectrica sau Transgaz. In scrisoarea cu FMI nu s-a pus problema acestor privatizari majoritare in perioada imediat urmatoare', a mai spus Ariton.
Surse guvernamentale mentionau recent pentru Jurnalul National ca la viitoarea misiune a FMI in tara noastra institutia internationala va insista pe privatizari majoritare la companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica sI Transgaz, motivand implicarea factorului politic in luarea deciziilor. Hidroelectrica a acordat preferential energie ieftina "baietilor destepti' sI combinatelor Alro sI ArcelorMittal, in vreme ce Nuclearelectrica a fost implicata intr-o schema de export de energie in Serbia, dirijata de catre minister pe cand fotoliul era detinut de Adriean Videanu. Jeffrey Franks a exemplificat atunci ca in SUA sectorul nuclear este privat iar la intrebarile partii romane despre situatia celui hidro, a recunoscut ca acesta este detinut majoritar de catre Guvern, au mentionat sursele.
La precedenta vizita de la finele lunii noiembrie, FMI a insistat pe scoaterea la privatizare a filialelor de distributie a energiei electrice detinute de Electrica, plus a viitorului complex energetic Oltenia, potrivit declaratiilor unor oficiali din cadrul propriului minister condus de Ariton.
In final, distributiile nu au fost incluse pe lista, insa complexul Oltenia a fost trecut. Acesta va fi format din fuziunea complexurilor Turceni, Rovinari sI Craiova, plus Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).