Doar 7% din locuintele de la noi din tara sunt asigurate impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, potrivit informatiilor furnizate de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
'In Romania, numarul total de locuinte este de aproximativ 8.385 de milioane, dintre care 6,825% au fost asigurate. Numarul total de polite obligatorii incheiat pana in prezent la nivel national este de 572.317', ne-a declarat Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor PAID. Persoanele care nu au incheiat o astfel de polita mai au la dispozitie doar doua saptamani pentru intrarea in legalitate. Proprietarii locuintelor care nu incheie o astfel de polita pana la 15 iulie vor primi amenda, potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata in Monitorul Oficial nr. 115, din data de 15 februarie.
Asigurarea locuintei a devenit obligatorie incepand cu data de 15 iulie 2010, iar termenul pana la care persoanele aveau obligatia sa incheie aceasta asigurare a fost initial 15 ianuarie, insa acest termen a fost amanat. Polita de asigurare obligatorie a locuintei impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei. In aceasta situatie, valoarea despagubirii este de maximum 20.000 de euro, ceea ce este putin comparativ cu valoarea reala a locuintei.
Pentru asigurarea locuintei la valoarea reala putem incheia o asigurare facultativa, care este mai scumpa decat cea obligatorie, dar acopera si mai multe riscuri. Asigurarea facultativa acopera riscul la incendiu, trasnet, explozie, furt prin efractie, vandalism, inundatie de la vecini, lovirea casei de catre vehicule rutiere, avarii accidentale produse la instalatiile de gaze, apa, canal etc. Pentru o asigurare facultativa a locuintei trebuie sa achitam in jur de 100 de euro pe an, iar valoarea despagubirii este de circa 50.000 de euro.
Asigurarea obligatorie nu trebuie sa se mai incheie daca exista deja asigurare facultativa.