x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurarea locuinţelor trebuie declarată. Românii care şi-au asigurat facultativ casele riscă să fie amendaţi

Asigurarea locuinţelor trebuie declarată. Românii care şi-au asigurat facultativ casele riscă să fie amendaţi

de Elena Stan    |    21 Mar 2012   •   16:16
Asigurarea locuinţelor trebuie declarată. Românii care şi-au asigurat facultativ casele riscă să fie amendaţi

Romanii care au o polita facultativa de asigurare a locuintei vor trebui sa mearga la primarie sa demonstreze acest lucru. Incepand din august 2011, primariile sunt obligate sa ii amendeze pe romanii care nu si-au asigurat locuintele, potrivit legii asigurarii obligatorii a locuintelor. Potrivit legii, cei care au incheiat o polita facultativa de asigurare nu mai trebuie sa inchida una obligatorie.

Problema e ca, in timp ce asigurarile obligatorii sunt centralizate si trimise primariilor, pentru politele facultative nu exista astfel de raportari. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, la sfarsitul anului trecut existau in Romania 4,4 milioane de polite facultative pentru locuinte si 574.000 de polite obligatorii. Daca luam in calcul fondul locativ al Romaniei, de 8,4 milioane de locuinte, inseamna ca doar 50% din locuintele de la noi din tara au incheiat o polita de asigurate facultativa sau obligatorie.

"Datele pe care le primim de la societatile de asigurare sunt despre numarul politelor facultative subscrise, nu despre detinatorii acestora. Putem spune cate asigurari facultative pentru locuinte existau la data de 31 decembrie 20011, dar nu detinem date despre persoanele care au incheiat o polita de asigurare facultativa a locuintei. Trebuie sa se creeze o baza de date cu aceste informatii pe viitor, dar acum nu exista asa ceva", ne-a explicat Catrinel Francu, directorul directiei comunicare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Pentru a nu fi amendati ca nu si-au asigurat locuinta, persoanele care au o polita facultativa trebuie sa mearga la primarie sau la directia fiscala de care apartin sa faca dovada existentei unei polite de asigurare a locuintei.
"Omul trebuie sa dovedeasca intr-o maniera ca detine polita de asigurare a locuintei. Daca a incheiat o polita obligatorie a locuintei, care acopera cele trei riscuri, respectiv inundatii, alunecari de teren si cutremur, automat este inregistrat in baza de date detinuta de PAID, baza ce este transmisa automat catre primariile din tara. Daca exista o polita facultativa, care o include si pe cea obligatorie, atunci omul trebuie sa mearga la institutia care l-a instiintat despre posibila amenda si sa faca dovada ca are polita facultativa", ne-a declarat Andreea Neagu, asistent director la Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) Romania. Aceasta ne-a mai spus ca PAID este singura institutie care are obligatia sa transmita datele catre primarii. Proprietarii care nu incheie polita ogligatorie a locuintei pot fi amendati de primari cu sume cuprinse intre 100 si 500 lei.

Polita facultativa acopera mai multe riscuri
Polita de asigurare obligatorie a locuintei impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei. In aceasta situatie, valoarea despagubirii este de maximum 20.000 de euro, ceea ce este putin comparativ cu valoarea reala a locuintei.

Pentru asigurarea locuintei la valoarea reala putem incheia o asigurare facultativa, care este mai scumpa decat cea obligatorie dar acopera si mai multe riscuri. Asigurarea facultativa acopera riscul la incendiu, trasnet, explozie, furt prin efractie, vandalism, inundatie de la vecini, lovirea casei de catre vehicule rutiere, avarii accidentale produse la instalatiile de gaze, apa, canal etc. Pentru o asigurare facultativa a locuintei trebuie sa achitam in jur de 100 de euro pe an, iar valoarea despagubirii este de circa 50.000 de euro. Asigurarea obligatorie sa nu se mai incheie daca exista deja asigurare facultativa.

La Timisoara a fost scandal
Zilele trecute, la Timisoara, s-a iscat un intreg scandal deoarece sute de cetateni au fost instiintati ca trebuie sa mearga sa faca dovada ca au incheiat o polita facultativa sau obligatorie pentru locuinta personala. In caz contrar, cetatenii urmau sa fie amendati. "Instiintarea are drept scop identificarea persoanelor care au incheiate contracte de asigurari care acopera riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, dar nu se regasesc in baza de date a PAID, in vederea evitarii sanctionarii acestora. Aceasta a fost transmisa in temeiul Legii 260/2008, nefiind un act administrativ fiscal, ci avand un caracter pur informativ pentru a veni in sprijinul contribuabililor care si-au incheiat contracte de asigurare a locuintelor, care, din diverse motive, nu sunt inregistrate in evidentele asiguratorilor, intocmite la nivel central", a explicat Adrian Bodo, directorul Directiei Fiscale a Municipiului Timisoara.

×
Subiecte în articol: economia