x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurari ieftine pentru prudenti

Asigurari ieftine pentru prudenti

16 Dec 2004   •   00:00

ECONOMIC
Dupa ce vor fi verificati intr-o baza de date comuna, soferilor li se va stabili prima de asigurare in functie de performante.
ADRIAN MIHAI

ATENTIE. Nicolae Crisan, seful CSA, spune ca soferii care nu vor conduce cu atentie vor plati o asigurare mai scumpa
Printre schimbarile care se mai intrevad pe piata asigurarilor se numara si comasarea politele de asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA) si a cartii verde necesare in afara spatiului Romaniei. Unificarea celor doua tipuri de asigurari urmeaza sa aiba loc abia in 2007, potrivit normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. O comasare a celor doua categorii de asigurari, cum au cerut unele firme din piata, ar fi crescut semnificativ prima platita de proprietarii autovehiculelor, mai ales ca pentru RCA primele standard stabilite de CSA au fost majorate cu 35% pentru 2005. Firmele de asigurare au propus autoritatii de reglementare si o diferentiere a primelor in functie de mediul urban si rural. Rationamentul se bazeaza pe gradul de risc mai mic privind accidentele care se regaseste in zonele cu un numar mic de autovehicule.

BONUS. Totodata, asiguratorii pledeaza pentru un sistem de tarifare "bonus malus". In acest caz, tarifele ar fi calculate in functie de istoricul de dauna pentru fiecare conducator auto. Astfel, pentru clientii fara accidente, firma de asigurari poate stabili un tarif mai mic, iar in cazul posesorilor de autovehicule cu antecedente de dauna, se poate practica o prima majorata. Proiectul nu pot fi pus in practica fara o baza de date unica, unde sa fie inscrise toate autovehiculele asigurate. Conform presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, aceasta baza de date nu va deveni operationala mai devreme de jumatatea anului viitor. "Baza de date va fi finantata in mare parte prin fonduri PHARE, procesul de contractare incheindu-se recent, si va fi operationala, cel mai probabil, de la jumatatea anului 2005", a explicat Crisan.

TARIFE. Primele de referinta pentru aceasta categorie de asigurari vor creste cu 35% fata de anul trecut. Astfel, suma de bani pe care o persoana fizica o va plati pentru asigurarea unui autovehiculul cu o capacitate cilindrica de 1.201-1.400 cmc va fi cuprinsa in intervalul 1.512.000-1.848.000 lei. Limitele de raspundere valabile pentru 2005 sint de 3 miliarde de lei pentru daune materiale si 5 miliarde de lei pentru vatamari corporale, fata de 2 miliarde de lei si, respectiv, 3,5 miliarde de lei, in 2004.

UNIFICARE

"Nu va exista nici o diferentiere a tarifelor de prima intre mediul urban si mediul rural, iar unificarea asigurarii auto obligatorie cu polita carte verde nu va avea loc nici in 2005, nici in 2006" - Nicolae Crisan, despre unificarea politelor de asigurare auto

URMARIRE

"Baza de date va fi finantata in mare parte prin fonduri PHARE, procesul de contractare incheindu-se recent, si va fi operationala, cel mai probabil, de la jumatatea anului 2005" - Nicolae Crisan, despre baza de date in care vor fi inscrise accidentele

FALIMENT
Prin aplicarea Legii nr. 503/2004, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005, platile efective ale creantelor de asigurari catre persoanele indreptatite se vor simplifica. Astfel, in situatia in care societatea este declarata in stare de insolvabilitate, cei indreptatiti printr-un contract de asigurare sa incaseze sume de la societatea in cauza - indiferent daca este vorba despre asigurati, detinatori de polite de asigurare, beneficiari sau oricare alte terte persoane prejudiciate - vor realiza acest lucru direct de la Fondul de garantare intr-o perioada considerabil mai redusa decat permite legislatia aplicabila la acest moment. In prezent, pentru plata era necesara incheierea procedurii de faliment. Acum este suficienta doar declansarea ei. Pentru primirea sumelor, persoanele indreptatite se adreseaza direct administratorului Fondului de garantare, acesta urmand sa faca plata creantelor in conturile personale ale solicitantilor, indicate de acestia.
×
Subiecte în articol: economic asigurari