x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asiguratorii nu pot face faţă unui cutremur mare

Asiguratorii nu pot face faţă unui cutremur mare

04 Feb 2011   •   13:48

Dacă credeţi că puteţi sta liniştiţi din punct de vedere financiar pentru că aveţi o asigurare care să vă acopere riscul în caz de cutremur, ei bine, trebuie să ştiţi că nu este aşa. Majoritatea firmelor de asigurare nu sunt pregătite să facă faţă, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977, pentru că nu sunt reasigurate, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Cristian Constantinescu.

"Dacă vă uitaţi pe rapoartele anuale, veţi observa că gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar este foarte redus. Mulţi asigurători nu cedează în reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costă. Ei speră ca riscul pe care îl acoperă să nu se întâmple şi, la finalul contractului, să rămână cu banii din primă în buzunar", a spus Constantinescu. El a adăugat că  pentru fiecare leu încasat ca primă de asigurare pentru o poliţă tip imobiliar se ceda în reasigurare circa 30%.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în 2009, valoarea totală a primelor cedate în reasigurare, atât pentru asigurări generale cât şi pentru asigurări de viaţă, a fost de 1,66 miliarde de lei, aceasta reprezentând 18,68% din volumul primelor subcrise pe piaţa asigurărilor.

"Comparativ cu anul 2008, volumul primelor cedate în reasigurare a înregistrat o scădere reală cu 14,03%, această scădere fiind explicată atât de costurile mari cu reasigurarea, cât şi de faptul că reasigurătorii internaţionali au impus criterii mult mai stricte pentru preluarea riscurilor", se precizează în raportul CSA.

×