Tehnologia 5G urmează să fie introdusă în România, deşi iniţiatorii strategiei de implementare nu au solicitat puncte de vedere de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, spun oficialii asociaţiilor de consumatori. Aceştia semnalează pericolele ce planează asupra sănătăţii, precum şi lipsa de educaţie şi informare în rândurile populaţiei.
În Tratatul privind funcţionarea UE, la articolul 191, este stipulat Principiul precauţiei, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori. Acest principiu poate fi invocat atunci când un fenomen, un produs sau un proces poate avea efecte periculoase, identificate printr-o evaluare ştiinţifică şi obiectivă, iar această evaluare nu permite determinarea cu suficientă certitudine a riscului.
Adaptare la prevederile UE
„Pentru a fi în concordanţă cu prevederile Uniunii Europene, vă solicităm să aplicaţi principiul precauţiei, aşa cum au procedat şi alte state şi oraşe europene în privinţa tehnologiei 5G şi să opriţi orice demers în vederea realizării operabilităţii acestei tehnologii”, se arată într-un comunicat prin care organizaţia se adresează autorităţilor.
Potrivit documentului citat, peste 10.000 de lucrări ştiinţifice relevă că „radiaţiile din domeniul de frecvenţe folosite de tehnologia 5G afectează orice formă de viaţă, de la organisme simple la om, aceste referinţe fiind publicate, în timp, de mulţi oameni de ştiinţă oneşti, care nu au urmărit câştiguri personale din astfel de cercetări”.
În ciuda faptului că multe studii ştiinţifice şi medicale arată că tehnologia 5G este nocivă sănătăţii şi invazivă, nu s-a făcut un studiu de impact asupra sănătăţii publice, nici în România şi niciunde în lume.
Apel la evaluarea costurilor
Consumatorul din România „nu este suficient de educat sau informat”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei InfoCons. „Nu ştiu câţi din această ţară şi-au ales telefonul mobil şi operatorul telecom în cunoştinţă de cauză, din punct de vedere al emisiei de radiaţii şi al datelor tehnice”, a mai spus Mierlea. Acesta a amintit că „pe date statistice suntem o ţară destul de sus din punct de vedere al internetului, transferului de date”, adăugând că, „în calitate de consumator”, se bucură de aceste avantaje, dar trebuie să vedem şi dezavantajele şi să evaluăm costurile.