Tarifele mici practicate de producătorii de ATV-uri, reducerea taxelor vamale de la 30% la 10% şi dorinţa de a fi in pas cu moda au făcut ca solicitările pentru acestea să se dubleze. Incasările vor ajunge la suma de 50 de milioane de euro.
ATV-urile (All Terain Vehicle) sunt vehicule mici, cu patru sau şase roţi, ce pot fi utilizate de una sau două persoane. Datorită formei, mărimii, precum şi a accesoriilor cu care pot fi dotate, aceste maşinuţe pot fi utilizate pentru diverse activităţi in agricultură, gospodărie, turism etc. Vehiculele sunt construite astfel incăt să treacă prin mlaştină, noroi, nisip, pe cărări de munte sau prin zăpadă, putănd fi astfel utilizate pe tot parcursul anului. Mai mult, există modele pentru conducerea cărora nu este necesară deţinerea de permis sau inmatricularea vehiculelor. "Dacă acum trei ani achiziţionarea unui ATV era considerată un hobby, acum a devenit ceva normal. Oricine poate avea un ATV cu care se poate plimba", a explicat Andreea Radu, administrator Motoboom Sebeş.
AFACERE. De la inceputul anului majoritatea societăţilor care comercializează ATV-uri a inregistrat vănzări aproape duble. Importatorii estimează că piaţa va ajunge anul acesta la circa 8.000-10.000 de unităţi. Ţinănd cont că preţul mediu pentru un ATV este de 5.000 de euro, importatorii estimează venituri de 50 de milioane de euro. "Pănă in prezent s-a inregistrat o creştere de 150% a vănzărilor, datorită preţurilor mai mici practicate de producători, dar şi micşorării taxelor vamale de la 1 ianuarie 2007", a declarat Mihai Bucşa, administrator al societăţii Auto Moto House. "Estimăm ca vănzările de anul acesta să fie la un nivel cel puţin dublu faţă de anul trecut. Cea mai mare cerere, circa 99%, se inregistrează pentru ATV-urile inmatriculabile, care sunt ceva mai scumpe. Dacă anul trecut am văndut 300 de bucăţi, anul acesta estimăm să depăşim 750 de exemplare", a declarat Mădălina Stamate, dealer al mărcii Polaris.
Principalii clienţi sunt centrele turistice care le subinchiriază. "ATV-urile pot fi inchiriate cu 50-150 lei/oră, in funcţie de model. Dacă persoana a plătit pentru achiziţionarea ATV-ului 15.000 de euro, il va inchiria cu 150 lei/oră, dacă a plătit numai 3.500 de euro, il va inchiria cu 50 lei/oră", a explicat Mihai Bucşa.