x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ATV-uri de 50 de milioane €

ATV-uri de 50 de milioane €

de Elena Stan    |    18 Iun 2007   •   00:00
ATV-uri de 50 de milioane €

Tarifele mici practicate de producătorii de ATV-uri, reducerea taxelor vamale de la 30% la 10% şi dorinţa de a fi in pas cu moda au făcut ca solicitările pentru acestea să se dubleze. Incasările vor ajunge la suma de 50 de milioane de euro.


ATV-urile (All Terain Vehicle) sunt vehicule mici, cu patru sau şase roţi, ce pot fi utilizate de una sau două persoane. Datorită formei, mărimii, precum şi a accesoriilor cu care pot fi dotate, aceste maşinuţe pot fi utilizate pentru diverse activităţi in agricultură, gospodărie, turism etc. Vehiculele sunt construite astfel incăt să treacă prin mlaştină, noroi, nisip, pe cărări de munte sau prin zăpadă, putănd fi astfel utilizate pe tot parcursul anului. Mai mult, există modele pentru conducerea cărora nu este necesară deţinerea de permis sau inmatricularea vehiculelor. "Dacă acum trei ani achiziţionarea unui ATV era considerată un hobby, acum a devenit ceva normal. Oricine poate avea un ATV cu care se poate plimba", a explicat Andreea Radu, administrator Motoboom Sebeş.


AFACERE. De la inceputul anului majoritatea societăţilor care comercializează ATV-uri a inregistrat vănzări aproape duble. Importatorii estimează că piaţa va ajunge anul acesta la circa 8.000-10.000 de unităţi. Ţinănd cont că preţul mediu pentru un ATV este de 5.000 de euro, importatorii estimează venituri de 50 de milioane de euro. "Pănă in prezent s-a inregistrat o creştere de 150% a vănzărilor, datorită preţurilor mai mici practicate de producători, dar şi micşorării taxelor vamale de la 1 ianuarie 2007", a declarat Mihai Bucşa, administrator al societăţii Auto Moto House. "Estimăm ca vănzările de anul acesta să fie la un nivel cel puţin dublu faţă de anul trecut. Cea mai mare cerere, circa 99%, se inregistrează pentru ATV-urile inmatriculabile, care sunt ceva mai scumpe. Dacă anul trecut am văndut 300 de bucăţi, anul acesta estimăm să depăşim 750 de exemplare", a declarat Mădălina Stamate, dealer al mărcii Polaris.
Principalii clienţi sunt centrele turistice care le subinchiriază. "ATV-urile pot fi inchiriate cu 50-150 lei/oră, in funcţie de model. Dacă persoana a plătit pentru achiziţionarea ATV-ului 15.000 de euro, il va inchiria cu 150 lei/oră, dacă a plătit numai 3.500 de euro, il va inchiria cu 50 lei/oră", a explicat Mihai Bucşa.


Preţuri

Cele mai ieftine modele de ATV sunt cele pentru copii. "Cel mai mic preţ pentru ATV-urile pentru copii, marca Linhai, este de 1.300 de euro, cu toate taxele incluse, şi ajunge pănă la 4.500 de euro. ATV-urile provin din China, Japonia sau SUA. Mărcile japoneze - Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha - pentru adulţi, sunt in jur de 10.000-12.000 de euro, iar cele americane - Bombardier sau Polaris - ajung la 15.000 de euro. Acestea au 800 de centimetri cubi şi 60 de cai-putere", a explicat Viorel Lascu, administrator Motoboom Bucureşti. "Modelele neinmatriculabile sunt cu circa 2.000 de euro mai ieftine. Cele neinmatriculabile sunt cumpărate in special de cei care au afaceri in structuri de agrement, iar cele mai scumpe sunt achiziţionate de oamenii de afaceri", a spus Mihai Bucşa.

×
Subiecte în articol: economic