x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Australia: Inflația, la un maxim istoric în ultimii 21 de ani

Australia: Inflația, la un maxim istoric în ultimii 21 de ani

27 Iul 2022   •   11:00
Australia: Inflația, la un maxim istoric în ultimii 21 de ani

Inflația a ajuns în Australia în ultimul trimestru la cel mai ridicat nivel din ultimii 21 de ani și este posibil să se accelereze și mai mult pe măsură ce costurile alimentelor și energiei explodează, alimentând speculațiile că ratele dobânzilor vor trebui să se dubleze, scrie Reuters.

Rata anuală a urcat la 6,1% de la 5,1%, cea mai mare din 2001 și de peste două ori mai mult decât ritmul de creștere a salariilor.

Indicatorul este departe de intervalul țintă de 2-3% al Reserve Bank of Australia (RBA) și a consolidat așteptările ca aceasta să majoreze rata de 1,35%, cu 50 de puncte de bază, la ședința de politică monetară din 2 august.

RBA, la fel ca multe bănci centrale, a fost prinsă pe picior greeșit de creșterea rapidă a inflației și a fost nevoită deja să majoreze ratele de trei ori, cea mai agresivă din ultimele decenii.

Acesta este unul dintre motivele pentru care guvernul laburist australian recent ales a lansat o analiză independentă a RBA pentru a vedea dacă politicile și guvernanța acesteia trebuie actualizate.

Guvernatorul RBA, Philip Lowe, a indicat că ratele vor continua probabil să crească spre un nivel "neutru" de cel puțin 2,5%, în timp ce piețele au estimat până la 3,75%.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: inflaţia