x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autorităţile vor suplimentarea importurilor de gaze naturale

Autorităţile vor suplimentarea importurilor de gaze naturale

25 Ian 2010   •   00:00

Reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri vor solicita companiilor intermediare în importul de gaze naturale pentru România - Wintershall şi Conef - creşterea importurilor cu trei milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, a declarat, secretarul de stat în MECMA Tudor Şerban.



Această solicitare vine în condiţiile în care autorităţile române au declarat situaţie de urgenţă, pe fondul temperaturilor extrem de scăzute înregistrate în ultimele zile.

'Ne vom întâlni marţi cu reprezentanţii Wintershall şi Conef pentru a discuta posibilitatea de a suplimenta importurile de gaze naturale cu trei milioane de metri cubi/zi, faţă de zece milioane metri cubi/zi, cât primim în prezent', a afirmat Tudor Şerban.

Oficialul a subliniat, însă, că există problema preţurilor, deoarece gazele naturale de import au un preţ dublu faţă de cel din producţia internă.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a declarat, luni, situaţie de urgenţă din cauza temperaturilor extrem de scăzute din ultimele zile.

Acest lucru înseamnă, pe de o parte, oprirea furnizării gazelor naturale pentru consumatorii întreruptibili şi, pe de altă parte, trecerea CET-urilor, acolo unde este posibil, pe utilizarea combustibililor alternativi, ceea ce va permite SNTGN Transgaz să gestioneze operativ sistemul, astfel încât populaţiei să i se asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, căldurii şi apei calde în condiţii de siguranţă.

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale s-a reunit luni, în prezenţa ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, şi a secretarului de stat pe probleme energetice, Tudor Şerban, care este şi preşedinte al Comisiei.

Au fost analizate informaţiile referitoare la cantităţile de gaze naturale necesare acoperirii consumurilor înregistrate şi situaţia creată de temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile (temperatura medie la nivel naţional a scăzut în dimineaţa zilei de 25 ianuarie la minus 17,9 grade Celsius).

În conformitate cu Legea 346/2007 privind măsurile pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, SNTGN Transgaz SA a solicitat Comisiei verificarea întrunirii condiţiilor pentru declararea situaţiei de urgenţă, din cauza dificultăţilor semnalate în alimentarea cu gaze a consumatorilor.

În urma analizei, Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenţa condiţiilor de declarare a situaţiei de urgenţă şi a dispus ca, începând cu data de 25 ianuarie, ora 14,15, Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale să ia măsurile operative necesare, în conformitate cu prevederile Planului de măsuri pentru situaţii de urgenţă în anul gazier 2009 - 2010, aprobat prin HG 1523/2009.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a remis, luni, o avertizare meteorologică Cod Portocaliu de ger, valabilă pentru şapte judeţe din centrul şi nord-estul României. În noaptea de 25 spre 26 ianuarie, în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Braşov, Harghita şi Covasna se vor înregistra temperaturi extreme, cu valori minime ce vor coborî sub minus 26 de grade.

Totodată, ANM a menţinut Codul galben de temperaturi extreme, valabil de luni, 25 ianuarie, ora 11.00, până miercuri, 27 ianuarie, ora 8.00. 

×
Subiecte în articol: redactie