x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autorul fraudei de la SocGen s-a predat

Autorul fraudei de la SocGen s-a predat

de Jurnalul National    |    28 Ian 2008   •   00:00

Jerome Kerviel, traderul de la Société Générale, acuzat ca a comis o frauda de 4,9 miliarde de euro, s-a predat politiei si coopereaza in cadrul investigatiei, a declarat un reprezentant al procuraturii



Jerome Kerviel, traderul de la Société Générale, acuzat ca a comis o frauda de 4,9 miliarde de euro, s-a predat politiei si coopereaza in cadrul investigatiei, a declarat un reprezentant al procuraturii, citat de Reuters.    
“Totul merge bine. Kerviel coopereaza si este pregatit sa explice ce s-a intamplat”, a declarat Michel Aldebert, seful departamentului financiar al procuraturii din Paris. Kerviel, in varsta de 31 de ani, s-a predat ieri dupa-amiaza, fiind probabil sa fie retinut timp de 48 de ore, inainte ca procurorii sa decida daca il vor pune oficial sub acuzare. Politia a perchezitionat vineri biroul si locuinta lui Kerviel. Familia traderului sustine ca acesta este transformat in “tap ispasitor” pentru cel mai mare scandal legat de tranzactii frauduloase la nivel mondial.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut schimbari in reglementarile de pe pietele financiare internationale, afirmand ca este timpul pentru reinstaurarea unui simt al proportiilor. “Trebuie sa renuntam la un sistem care si-a pierdut masura, in cateva ore se pot obtine profituri, dar si pierderi uriase. Este timpul sa realizam necesitatea de a aduce putina intelepciune in aceste sisteme”, a declarat Sarkozy.



ACUZE. Société Générale acuza traderul ca a facut plasamente mari, frauduloase, pe piata bursiera europeana care, in urma declinului abrupt al cotatiilor, la inceputul saptamanii trecute, au provocat bancii pierderi semnificative. Autoritatile franceze exercita presiuni asupra conducerii Société Générale pentru a explica astfel cum o banca recunoscuta pentru sistemul de control al riscurilor a putut inregistra o pierdere uriasa in urma tranzactiilor efectuate de un singur trader.
Scandalul de la Société Générale se adauga problemelor financiare generate de criza de pe piata creditelor ipotecare din Statele Unite. O data cu anuntarea fraudei, Société Générale a dezvaluit si reevaluarea in scadere a activelor cu 2,05 miliarde de euro in urma plasamentelor pe piata creditelor ipotecare riscante.
Scandalul declansat de frauda a dat o lovitura puternica diviziei de investment banking a grupului, care si-a creat o reputatie puternica in domeniu.

×
Subiecte în articol: economic societe generale