x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avalanșă de credite noi în pandemie

Avalanșă de credite noi în pandemie

de Valentin Gros    |    08 Dec 2020   •   08:40
Avalanșă de credite noi în pandemie

Creditele noi acordate companiilor și populației în primele 10 luni ale acestui an însumează 67,42 miliarde lei și reprezintă 24,15% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii octombrie. Este „un procent destul de ridicat, mai ales dacă ţinem cont că opt luni din perioada menţionată sunt în context pandemic”, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia Română a Băncilor (ARB). 

Potrivit oficialilor ARB, sistemul bancar românesc „a acţionat de la debutul pandemiei ca un amortizor de şoc al crizei de sănătate, prin absorbţia problemelor de lichiditate ale clienţilor, şi a continuat să finanţeze populaţia, companiile şi statul român”.

Repartiţia pe monede arată că populaţia şi companiile au accesat preponderent credite în moneda naţională în proporţie de 82,14%, acestea fiind urmate de împrumuturile în euro, cu o pondere de 14,65%, şi de cele în dolari, care au fost contractate exclusiv de companii, cu 3,21%.

 

Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 279,17 miliarde lei în luna octombrie 2020, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

×
Subiecte în articol: credite