x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avantaj - Reduceri de 10 procente la plata taxelor in avans

Avantaj - Reduceri de 10 procente la plata taxelor in avans

06 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Taxele si impozitele locale au crescut in acest an cu 7% fata de anul trecut. Cei care se grabesc sa le plateasca pana la 15 martie beneficiaza de o reducere de 10%.
MONICA C. ANDREI

AGLOMERATIE. Batranii sunt cei care se inghesuie sa-si plateasca taxele si impozitele in primele zile ale anului
Dupa ce au chefuit de Sarbatori, romanii trebuie sa se uite in portofele si sa mai gaseasca bani pentru achitarea taxelor si impozitelor pe case, masini si terenuri. Daca se grabesc si platesc darile catre stat pana pe 15 martie, contribuabili pot obtine si o reducere de 10%, spre deosebire de anul abia incheiat, cand reducerea era de numai 5%.

SCHIMBARE. Vestea proasta este insa ca taxele au fost majorate cu 7%. Sistemul de impozitare al bunurilor a fost schimbat in 2003, fapt ce a dus la multe discutii controversate. La vremea respectiva nu se stabilise exact cum trebuie impozitat un apartament, daca trebuie luata in calcul si suprafata balconului sau nu. Intre timp lucrurile s-au clarificat, valoarea impozitului fiind diferita in functie de zona in care se afla casa sau terenul, de gradul de uzura, daca locuinta are sau nu incalzire centrala sau alte utilitati sau de capacitatea cilindrica a motorului atunci cand vine vorba despre autoturisme. "Conteaza foarte mult anul de constructie al casei. Daca este facuta pana in 1950, proprietarii au o reducere de 15%. Impozitarea este facuta si in functie de dotarea imobilului respectiv, daca are instalatii de electricitate sau gaze, desi aici exemplele sunt foarte rare pentru ca nu mai suntem in epoca de piatra", ne-a spus Raul Popa, directorul Directiei de Taxe si Impozite a Sectorului 2.

VARIANTE. Darile catre stat pot fi platite in patru transe egale: pana pe 15 martie proprietarul beneficiaza de bonificatia mai sus aminitita. Daca nu se pot incadra in acest termen, taxele mai pot achitate trimestrial, pana pe 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie. Foaia se schimba putin pentru cei care au mai multe imobile in proprietate. In acest caz taxele si impozitele sunt mai mari. Pentru prima casa in afara celei de domiciliu, impozitul va fi mai mare cu 15%, pentru a doua cu 50%, pentru a treia cu 75%, pentru restul de case cu 100%. La masini, situatia este alta.

"Un autoturism Dacia cu o capacitate cilindrica de 1.200 cmc va fi impozitat pe anul 2005 cu 210.000 de lei, fata de 195.000 de lei cat a fost in urma cu un an. Pentru ce depaseste 1.200 de cmc se adauga 65.000 de lei la fiecare fractie de 500 cmc si 86.000 de lei pentru fiecare fractie ce depaseste capacitatea de 2.000 cmc", ne-a mai spus Popa. Autoritatile locale au modernizat sistemul de plata al darilor catre stat tocmai pentru a evita cozile interminabile care se formau la ghiseele directiilor detaxe si impozite. Astfel, taxele se pot plati la oficiile postale, sediile CEC si in unele cazuri, cum ar fi in Sectorul 2, prin Internet-banking pentru cei care au conturi deschise la BANCPOST sau BCR.

VECHIME

"Conteaza foarte mult anul de constructie al casei. Daca este facuta pana in 1950, proprietarii au o reducere de 15%"

CRESTERE

"Un autoturism Dacia cu o capacitate cilindrica de 1.200 cmc va fi impozitat pe anul 2005 cu 210.000 de lei, fata de 195.000 de lei cat a fost in urma cu un an" - Raul Popa directorul Directiei de Taxe si Impozite a Sectorului 2

IN TARA, DARILE SE PLATESC DIN 10 IANUARIE
In unele orase din tara, situatia este mult mai complicata. Anul acesta, cozile in capitala Banatului, pentru plata darilor locale, incep ceva mai tarziu. Municipalitatea a luat decizia ca programul cu publicul sa inceapa abia dupa Sf. Ioan, adica pe 10 ianuarie. An de an, din ianuarie pana in martie, curtea Primariei Timisoara este invadata de banatenii care doresc sa-si achite taxele locale, inca din primele zile ale anului. Chiar daca edilii au creat si alte conditii de plata a impozitelor - prin posta, CEC, Internet - , se pare ca timisorenii aleg statul la ghiseul Primariei. Anul trecut, din pricina cozilor interminabile, timisorenii grabiti au putut opta pentru o varianta ajutatoare: pensionari, platiti cu 100.000 de lei, se ofereau sa stea la coada pentru oricine. Si iesenii vor putea sa-si plateasca darile catre stat tot din 10 ianuarie. In aceste zile, salariatii administratiei locale lucreaza la implementarea unui program nou care sa usureze munca de colectare a darilor. (Mirela Cimpoi, Tiberiu Kiss)

CAT E IMPOZITUL PE BUNURI
×
Subiecte în articol: economic anul