x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS - 120 de firme de vanzare

AVAS - 120 de firme de vanzare

de Eugenia Mihalcea    |    14 Apr 2006   •   00:00

120 de societati comerciale din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vor fi lansate la privatizare in acest an. 50 dintre acestea au capital majoritar de stat si 70 capital minoritar de stat, dupa cum a precizat ieri Razvan Orasanu, presedintele AVAS.
Antibiotice Iasi este capul de lista pentru 2006 si va fi scoasa la vanzare cel mai tarziu in august. "Pretul va fi un element important in aceasta tranzactie", a precizat Orasanu. Planul integrat adoptat in sedinta de Guvern de miercuri cuprinde trei mari categorii de intreprinderi si institutii. "Vrem sa le privatizam in primul rand pe cele la care statul detine capital majoritar, cu exceptia celor care au procese pe rol sau situatii neclare", a adaugat presedintele AVAS.

PROCESE. Una dintre societatile cu situatie neclara este Tractorul Brasov. Razvan Orasanu a declarat ca statul a luat in calcul si posibilitatea ca acordul cu firma indiana Mahindra & Mahindra - cu care statul este in negocieri din octombrie 2005 - sa nu fie incheiat, avand in vedere situatia financiara precara a uzinei. Presedintele AVAS a mai spus ca Mahindra & Mahindra nu a cerut Guvernului acordarea de facilitati exprese pentru preluarea Tractorul, ci doar mentinerea programului de sprijin al agricultorilor pentru achizitionarea de mijloace agricole.

CERCETARE. Institutele de cercetare cu capital majoritar de stat, prioritatea numarul doi a AVAS pentru acest an, sunt o mina de aur nu prin profitul pe care il aduc, ci prin locatii. De altfel, numai cinci-sase din cele 21 de institute care sunt pe lista AVAS pentru 2006 traiesc din actiunea de cercetare efectiva si numai trei pe profit. Institutele vor fi privatizate diferit, in functie de procentul de venituri din cercetare.

×
Subiecte în articol: economic AVAS