x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS, groparul cercetării

AVAS, groparul cercetării

de Florina Zainescu    |    06 Sep 2007   •   00:00
AVAS, groparul cercetării
Sursa foto: ALEX TUDOR/

Instituţia condusă de Teodor Atanasiu dă iar cu oiştea in gard şi le serveşte pe tavă samsarilor imobiliari Institutul pentru Tehnică de Calcul Bucureşti.

Un consorţiu cu puternice interese in zona imobiliară a fost selectat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru privatizarea Institutului pentru Tehnică de Calcul (ITC) Bucureşti.
"Consorţiul format din Transbordare Vagoane Marfă şi Roşu Dorin Florin a fost selectat pentru continuarea negocierilor la ITC Bucureşti, in urma depunerii celei mai bune oferte", a anunţat ieri AVAS printr-un comunicat de presă.

Ai spune că AVAS apără interesul statului şi vrea binele cercetării romăneşti… Mai ales că a avut de unde alege cea mai bună ofertă din cele depuse de cinci consorţii şi societăţi: firma Straero, consorţiul ITC XXI (format din Softnet Services, Amerilex şi Felix IT), Asociaţia salariaţilor impreună cu ITC Netwoerks şi ICPE Electrocond Technologies, consorţiul Impuls Company SRL, impreună cu persoana fizică Cristian Nicolae, şi consorţiul Transbordare Vagoane Marfă cu Dorin Roşu. Â


CĂRĂUŞII CĂŞTIGĂTORI. Din toate acestea, AVAS a decis să continue negocierile cu SC Transbordare Vagoane Marfă SA, o firmă care nu are nici in clin, nici in mănecă cu tehnica de calcul şi cercetarea. Societatea activează in domeniul incărcării şi descărcării mărfurilor şi bagajelor, după cum a mai scris Jurnalul Naţional. Ea a reuşit să se califice in cursa pentru ITC, pentru că s-a asociat cu Roşu Dorin, un fost cercetător care a lucrat la ITC inainte de 1989 şi care nu a mai practicat ingineria de ceva vreme. Ce legătură are manevrarea bagajelor cu ştiinţa? Nici una, doar că ITC este situat in Pipera Floreasca, o zonă foarte atractivă pentru investitorii imobiliari. Din informaţiile pe care le avem din răndul celorlalţi patru competitori, alegerea consorţiului Transbordare Vagoane Marfă şi Roşu Dorin Florin pentru finalizarea privatizării va fi contestată.


Nereguli

Privatizarea ITC a stărnit numeroase controverse incă de acum jumătate de an. După precedentele eşecuri in privatizarea unităţilor de cercetare, directorul institutului, dr ing. Grigore Popescu, a propus instituţiilor statului o serie de măsuri coerente care ar putea sta la baza unor privatizări in interesul cercetării. Iniţiativa a fost "recompensată" prin demiterea lui Popescu de către Teodor Atanasiu. In locul academicianului a fost pus de AVAS un subinginer reformat din armată. In apărarea institutului au luat poziţii tranşante zeci de academicieni şi profesori universitari, care au adresat un memoriu premierului Tăriceanu şi preşedintelui Traian Băsescu, in care solicitau păstrarea profilului institutului şi protejarea lui de manevrele oculte. Alegerea făcută ieri de AVAS nu a ţinut cont de interesele cercetării.

×
Subiecte în articol: economic AVAS