x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS, groparul cercetării

AVAS, groparul cercetării

de Florina Zainescu    |    28 Dec 2007   •   00:00
AVAS, groparul cercetării

Instituţia condusă de Teodor Atanasiu le-a servit pe tavă samsarilor imobiliari Institutul pentru Tehnică de Calcul Bucureşti, o emblemă a cercetării inginereşti in domeniul IT.Â

ITC - Incă o privatizare in avantajul samsarilor imobiliari


Instituţia condusă de Teodor Atanasiu le-a servit pe tavă samsarilor imobiliari Institutul pentru Tehnică de Calcul Bucureşti, o emblemă a cercetării inginereşti in domeniul IT.Â

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat ieri că a semnat contractul de privatizare a Institutului pentru Tehnică de Calcul Bucureşti (ITC) cu consorţiul imobiliar format din SC Transbordare Vagoane Marfă SA şi persoana fizică Roşu Dorin Florin. Valoarea totală a tranzacţiei este de circa 27,5 milioane de lei, din care preţul pachetului de 185.733 acţiuni (69,92% din capitalul social) este de 23,54 milioane de lei, la care se adaugă 4 milioane de lei investiţii tehnologice, de mediu şi capital de lucru asumate. AVAS consideră că Transbordare Marfă SA - care se ocupă cu incărcarea şi descărcarea mărfurilor - , in asociaţie cu Roşu Dorin, un fost cercetător, este cea mai potrivită alegere pentru a duce mai departe tradiţia cercetării la ITC. "Hamalii" au fost preferaţi consorţiului format din asociaţia salariaţilor PAS ITC, ITC Netwoerks şi ICPE Electrocond Technologies, firmei Straero, consorţiului ITC XXI format din Softnet Services, Amerilex şi Felix IT, respectiv firmei Impuls Company asociată cu persoana fizică Cristian Nicolae. Motivaţia AVAS: s-a ales cea mai bună ofertă.

Â

ACUZE. Salariaţii institutului nu sunt insă de aceeaşi părere. Consorţiul din care a făcut parte şi PAS-ul ITC a acţionat AVAS-ul in instanţă pentru incălcarea legii. "Considerăm că precalificarea unui consorţiu format dintr-o firmă care activează in cu totul alt domeniu de activitate, şi anume incărcarea şi descărcarea mărfurilor şi bagajelor, asociată cu un inspector in invăţămăntul preuniversitar contravine literei şi spiritului HG 2193/2004 care guvernează privatizarea institutelor de cercetare", au explicat ei. Angajaţii ITC acuză AVAS că s-a opus in permanenţă sporirii rigorii procesului de selecţie a ofertanţilor, a revocat directorul general pentru a acţiona discreţionar şi a orienta licitaţia către acest rezultat nefast. Din păcate, sindicaliştii nu au reuşit să obţină de la judecător o decizie de suspendare a privatizării pănă la terminarea procesului. "Am aflat pe căi oculte că institutul a fost privatizat deja, după ce noii patroni a invitat direcţia la o petrecere de Crăciun, unde le-au prezentat ce au de gănd să facă. Sindicatul nu a fost informat de AVAS de semnarea contractului de vănzare in 48 de ore aşa cum cere legea. Această incălcare a legii este incă o probă in procesul cu AVAS", ne-a declarat Gheorghe Samoilă, vicepreşedintele Sindicatului ITC.

florina.zainescu@jurnalul.ro

Solidaritate internaţională

Comunitatea ştiinţifică internaţională a protestat energic faţă de vănzarea ITC unui "manevrant" de mărfuri. Reputatul profesor austriac Peter A. Bruck, preşedintele United Nations World Summit Award (WSA), le scria la 24 septembrie preşedintelui Romăniei, Traian Băsescu, predecesorului acestuia, Ion Iliescu, şi premierului Călin Popescu Tăriceanu, cerăndu-le să intervină pe lăngă Teodor Atanasiu, şeful AVAS, "pentru a salva ITC de la o privatizare extrem de dubioasă, care va duce la distrugerea unuia din institutele de vărf ale Romăniei din domeniul tehnologiei informaţiei". "Cercetătorii din intreaga lume, care sunt membri ai organizaţiei WSA, sunt neplăcut surprinşi că partenerul nostru valoros, ITC Bucureşti, a fost văndut unui consorţiu care nu are nimic comun cu activitatea de cercetare-dezvoltare", scria Bruck. Mai mult, el susţinea că deţine informaţii conform cărora privatizarea ITC cu acest consorţiu s-a făcut in detrimentul principiilor corectitudinii şi transparenţei, fiind defavorizaţi candidaţii cu cel mai puternic potenţial şi palmares ştiinţific. Şi pentru că WSA va pierde, prin această privatizare, cel mai autorizat partener din Romănia, profesorul Bruck ii anunţa pe oficialii romăni că va informa Comisia Europeană asupra planurilor AVAS pentru ITC. United Nations World Summit Award reuneşte organisme şi organizaţii de cercetare-dezvoltare din 168 de ţări.

×
Subiecte în articol: economic AVAS