x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS mai detine 126 de companii

AVAS mai detine 126 de companii

07 Dec 2004   •   00:00

La inceputul lunii decembrie 2004, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai detinea pachete majoritare de actiuni la 126 de societati comerciale. Dintre acestea, 27 sunt companii mari, 32 mijlocii si 67 mici.


CATALIN BUDESCU

Click pentru a mari imaginea
REZULTAT. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, se pregateste sa incheie marea privatizare
Din cele 126 de societati, patru sunt incluse in programul de privatizare PSAL I, convenit cu Banca Mondiala de catre autoritatile romane, alte trei fac parte din programul PSAL II, iar restul urmeaza sa fie trecute in proprietate privata prin programul de privatizare propriu al institutiei.

44 MILIOANE DE EURO. In luna noiembrie 2004, AVAS a incheiat 7 contracte de vanzare-cumparare de actiuni pentru societati comerciale mari din portofoliul sau. Au fost vandute sase pachete majoritare de actiuni (Fortpres CUG Cluj-Napoca, Uztel Ploiesti, Aversa Bucuresti, FEPA Barlad, Metalurgica Vlahita, Soceram Bucuresti) si un pachet minoritar care a apartinut Bancii Romane pentru Dezvoltare. Pretul incasat de statul roman pentru actiunile vandute la toate aceste societati este de 45.660 milioane de lei si aproape 44 de milioane de euro.

SE ANUNTA INCA 14 PRIVATIZARI. AVAS desfasoara in prezent proceduri de privatizare pentru 14 societati comerciale, la care este actionar majoritar. Trecerea in proprietate privata a acestora ar urma sa se incheie pana la sfarsitul acestui an. Astfel, pentru compania Griro Bucuresti - societate comerciala inclusa in programul PSAL I - AVAS negociaza cu consortiul format din firmele Laminate SA, Relco SA, Dualman SRL si Asociatia Salariatilor Griro. In cadrul programului PSAL II, AVAS discuta privatizarea a doua societati: cu consortiul Tehnosteel Bucuresti si consortiul Metal Inox Bucuresti, pentru societatea Grantmetal Bucuresti, si cu consortiul format de PAS CNF Giurgiu Nav cu PetromService, pentru compania Giurgiu Nav SA.

PANA LA SFARSITUL ANULUI
In cadrul programului de privatizare prin forte proprii al AVAS, trei societati se afla in depunere de oferta (ICPAO Medias, IMUT SA Moreni si STIPO Dorohoi). De asemenea, alte opt societati comerciale aflate in proprietatea statului se afla in negocieri. Acestea sunt Petromin Constanta, Somvetra Gherla, CIPROM Ploiesti, Romatest Voluntari, ICE Felix Computer Bucuresti, Atelierele Centrale Criscior, GES Boldesti Scaieni si Sere Brasov SA.
×
Subiecte în articol: economic AVAS bucuresti societati