x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS - Privatizarea BCR a intrat in linie dreapta

AVAS - Privatizarea BCR a intrat in linie dreapta

de Elena Stan    |    09 Sep 2006   •   00:00

Guvernul a aprobat documentele necesare finalizarii procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), in vederea incheierii tranzactiei semnate la sfarsitul anului trecut cu Erste Bank din Austria. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a stabilit ca despagubirile ce ar trebui acordate austriecilor, in situatia in care acestia vor fi obligati la plata unor sume ca urmare a oricarui angajament extrabilantier al BCR, reiesite din activitatea Bancorex, sa nu poata depasi valoarea de 50% din pretul de cumparare a actiunilor platite de Erste Bank catre AVAS.

LIMITARE. Aceasta valoare reprezinta limita pentru despagubiri acordate pentru daune, pierderi si alte sume platibile in legatura cu declaratii si garantii, obligatii si raspunderi ale vanzatorului conform contractului de privatizare. Conform mecanismului de plata, austriecii sunt obligati sa notifice AVAS cu 30 de zile inainte de expirarea perioadelor relevante la care BCR are dreptul de a recupera sumele platite in legatura cu obligatiile Bancorex. Plata daunelor se face in termen de 60 de zile de la notificarea transmisa de cumparator.

Erste Bank va deveni actionar majoritar al BCR prin achizitionarea pachetului de 36,8825% detinut de AVAS si a pachetului de 25% plus doua actiuni detinute de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Pretul pe actiune este de 7,65 euro, astfel ca Erste Bank va plati in total 3,751 miliarde de euro, din care circa 2,2 miliarde de euro vor reveni statului roman. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: economic