x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS - Privatizarea cercetarii, la tribunal

AVAS - Privatizarea cercetarii, la tribunal

de Adrian N. Ionescu    |    23 Ian 2007   •   00:00
AVAS - Privatizarea cercetarii, la tribunal
Privatizarea ICEPALV pentru imobiliar
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este acuzata ca vinde un institut de cercetare performant (ICEPALV) unei firme care nici nu ar fi trebuit sa fie primita la licitatie. Patronul paratei infirma ca ar fi interesat mai degraba de terenul ICEPALV decat de institut.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este pe cale sa vanda pachetul majoritar de actiuni al Institutului de Cercetari pentru Protectii Anticorozive Lacuri si Vopsele (ICEPALV) din Bucuresti, chiar daca in instanta este atacata calificarea in licitatie a firmei castigatoare, ICPE Electrocond Technologies. AVAS se justifica: "Nu a fost pronuntata, pana in prezent (s.n. - n.r.), nici o hotarare care sa suspende procedurile de privatizare". Si daca ar fi pronuntata si ar fi prea tarziu?

MIZA. ICEPALV este unul dintre putinele institute de cercetare care obtin profit, atat datorita studiilor, cat si a produselor sale. Institutul este singurul furnizor autorizat de produse speciale de acoperire al Centralei Nucleare Cernavoda si are in derulare circa 20 contracte in cadrul Programului National "Cercetare de Excelenta". ICEPALV este amplasata in apropierea intrarii pe Autostrada Soarelui, zona vanata de agentii imobiliari. Salariatii acuza pe castigatorii licitatiei ca sunt interesati mai mult de terenul de circa 3.000 mp. "Nu ma intereseaza. Terenul n-are mare valoare, e mic si aproape tot ocupat de cladire", neaga Mihai Prundianu, care detine 78% din actiunile Electrocond.

CONTROVERSA. Radita Gardu si Alexandra Pica, liderele Asociatiei Nanotech, acuza AVAS ca "nu trebuia sa admita Electrocond la licitatie. Nu indeplineste conditia de experienta in domeniul cercetarii - dezvoltarii specific ICEPALV. Ca dovezi ale experientei firmei au fost acceptate documente irelevante pentru domeniul de activitate al ICEPALV (lacuri, vopsele, protectii anticorozive, materiale peliculogene, compozite nanostructurale)". Mihai Prundianu neaga: "Am depus 10 lucrari despre lacuri si vopsele si, la cererea AVAS, am mai adus 24. Electrocond are studii privind lacurile electroizolante pentru condensatori". "Poate pe domnul Prundianu l-au mintit angajatii sai.

IN CERCETARE, Electrocond se remarca prin traducerea de standarde", spune Radita Gardu. "In opisul cu documentele cerute se observa ca Electrocond nu a mai derulat din anul 2000 nici un contract de cercetare." AVAS se apara cu faptul ca domeniul Electrocond este inrudit cu cel al ICEPALV, dar Nanotech citeaza o "adresa emisa de Ministerul Educatiei si Cercetarii catre AVAS, potrivit careia ramura de stiinta a ICEPALV e inrudita cu chimia si ingineria chimica si nu cu electrotehnica, asa ca in cazul Electrocond".

SUSPICIUNILE. Prundianu spune ca-l intereseaza "patrimoniul intelectual" al ICEPALV si ca nu va purta ranchiuna conducerii si salariatilor, dar acestia nu au incredere in promisiuni. Patronul neaga faptul ca i-ar fi spus directoarei Radita Gardu, in timp ce asteptau rezultatul licitatiei, ca "daca AVAS voia sa va dea institutul, mentiona domeniul de activitate complet". Nanotech spune ca, inca dinainte de a se anunta oficial intentia de privatizare, Prundianu ar fi stiut ce pret cerea AVAS. A venit sa le propuna colaborarea si le-ar fi aratat un document confidential al AVAS, care continea pretul cu pricina. "Ne-a propus sa cumparam impreuna, ca sa nu plateasca pretul cerut de AVAS si sa indeplineasca conditiile pentru a obtine punctajul maxim", spune Alexandra Pica.

"Este lipsita de sens acuzatia. Am oferit un pret inzecit fata de cel cerut si am propus colaborarea si dupa ce am castigat licitatia", se apara Prundianu. Nu spune daca a avut sau nu acces la un document confidential al AVAS. Cu copia documentului in fata, cei de la AVAS le-ar fi raspuns reprezentantelor Nanotech "ca multi au acces la documente si ca este greu de depistat persoana sau persoanele implicate". AVAS raspunde ca nu stie de scurgeri, dar ne da sfatul aiuritor sa aflam de la Electrocond de unde are documentul confidential!!!

FORTA BANULUI... ELECTRIC
80% din cifra de afaceri a ICEPALV (circa 567.000 euro) vine din contractele de cercetare, restul din microproductia de lacuri si vopsele speciale. Electrocond castiga din microproductie circa 400.000 de euro. Grosul afacerii, de cateva milioane euro, vine din negustoria cu electricitate, firma aflandu-se pe lista "baietilor destepti", care au luat energie de la producatorii de stat ca s-o revanda statului. Ceea ce a amplificat temerile cercetatorilor.

JUSTITIE
Asociatia salariatilor institutului ("Nanotech") a pierdut licitatia cu o diferenta… microscopica, de nici doua puncte. Oferta financiara a contracandidatei a compensat marele handicap al ofertei tehnice. Salariatii au dat in judecata AVAS pentru admiterea la licitatie a Electrocond, au pierdut, dar nu pot initia recursul pentru ca trimiterea sentintei intarzie dubios de mult. Recursuri si apeluri nenumarate se deruleaza pentru a obtine ordonante judecatoresti pentru suspendarea finalizarii privatizarii. Vineri, Nanotech a depus la AVAS contestatia privind decizia institutiei.

×
Subiecte în articol: economic AVAS icepalv electrocond