Ministerul Agriculturii a atestat până în prezent 110 produse tradiţionale, dar a respins alte 119 documentaţii pentru că nu îndeplineau condiţiile noii legislaţii din domeniu, a declarat Viorel Morărescu, director general în minister.
“Avem 110 atestate acordate unui număr de 50 de producători tradiţionali şi încă 21 de dosare care sunt în lucru. Pe de alte parte, am respins alte 119 documentaţii pentru că nu îndeplineau condiţiile noii legislaţii din domeniu. Cred că acum, pe ultima sută de metri, urmează să depună dosarele mai mulţi producători”, a precizat Morărescu.
Data limită până când mai pot fi atestate produsele tradiţionale, conform noii legislaţii, este 11 septembrie 2014. Acest sistem de înregistrare este unul voluntar, netaxabil şi nu beneficiază de protecţie naţională sau comunitară.
Conform condiţiilor incluse pe noua legislaţie, pentru atestarea unui produs tradiţional, în primul rând acesta trebuie fabricat pe teritoriul României. De asemenea, produsul nu trebuie să aibă în compoziţie aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, iar în accepţiunea europeană acest lucru înseamnă naţional. Procesul tehnologic şi modul de procesare a produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, iar reţeta trebuie să fie transmisă de generaţii.
Pentru a delimita produsul tradiţional de cel industrial a fost limitată cantitatea de producţie pentru că tradiţionalitatea înseamnă o activitate manuală. Astfel, pentru produsele tradiţionale, mai puţin pâine, se poate face o cantitate de 150 de kilograme pe produs pe zi şi 400 de kilograme sau litri pe zi. Pentru pâine este vorba de 300 kg de produs pe zi şi 800 kg pentru mai multe produse pe zi.