x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avem acord nou cu Fondul Monetar Internaţional

Avem acord nou cu Fondul Monetar Internaţional

de Daniela Ivan    |    29 Sep 2013   •   19:40
 Avem acord nou cu Fondul Monetar Internaţional
Consiliul Director al FMI a aprobat un nou acord cu România. Acesta asigură predictibilitate, transparenţă şi stabilitate mediului de afaceri

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv. Adică banii nu vor fi utilizaţi, decât în cazuri de extremă urgenţă. "Board-ul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durată de 24 de luni şi cu o valoare echivalentă cu 1,75 miliarde de DST (circa 1,98 miliarde de euro sau 170% din cota României la Fond). Autorităţile au informat FMI că intenţionează să trateze aranjamentul ca preventiv, astfel că nu intenţionează să tragă fonduri. Autorităţile române au cerut, de asemenea, sprijin preventiv şi de la Uniunea Europeană, de 2 miliarde de euro", se arată într-un comunicat al FMI. De ce este nevoie de un nou acor?

Nemat Shafik, prim-adjunct al directorului executiv al FMI, a explicat că în cadrul ultimelor două acorduri cu FMI, România a redus dezechilibrele fiscale şi de cont curent şi a început reforme structurale în mai multe domenii. "Totuţi, PIB real nu a revenit încă la nivelul anterior crizei, economia este încă vulnerabilă la şocuri externe, inclusiv fluxurile volatile de capital, în timp ce agenda de reforme rămâne nefinalizată. Noul accord va susţine continuarea politicilor, va asigura un sprijin de rezervă şi va încuraja reformele care susţin creşterea economică. Va pune, de asemenea, România pe calea ieşirii din mecanismele de sprijin ale FMI", a declarat Shafik.
Oficialul FMI a mai declarat că "este binevenit angajamentul autorităţilor de a adopta reformele întârziate la companiile de stat, inclusiv îmbunătăţirea guvernanţei şi creşterea implicării sectorului privat". Sistemul bancar din România este bine capitalizat, în timp ce dezintermedierea financiară a instituţiilor de credit străine se menţine ordonată, însă creditele neperformante continuă să crească, iar autorităţile ar trebui să adopte o serie de măsuri, se arată în comunicat.

Băncile străine îşi retrag banii

Noul acord cu FMI asigură predictibilitate, transparenţă şi stabilitate mediului de afacei, dar şi transparenţa deciziilor în sectorul public, însă România are în continuare câteva probleme care trebuie rezolvate cu resurse interne, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

"După ce am avut două acorduri cu Fondul Monetar Internaţional îndeplinite cu succes, iată ieri s-a aprobat un alt acord de natură preventivă care asigură credibilitate României în relaţiile economice internaţionale, predictibilitate, tranparenţă şi stabilitate mediului de afaceri, pentru că un program cu asemenea parteneri internaţionali, cu UE, FMI şi Banca Mondială creează premise de încredere pentru investitori”,a declarat sâmbătă Georgescu, la Bucharest Forum. Acesta a mai precizat că principalele probleme cu care se confruntă încă România sunt creşterea economică bazată în mare măsură pe agricultură, deşi în acest an avansul economic este bun în raport cu alte ţări şi faţă de anii precedenţi, economisirea internă redusă şi delaveraging-ul în sistemul bancar (retragerea fondurilor puse la dispoziţie de băncile-mamă sucursalelor din România).

O altă problemă pe care o avem este economisire internă redusă faţă de volumul investiţiilor, în condiţiile în care acordul bancar "Viena 1", care a funcţionat între 2009 şi 2011, prin care băncile-mamă se angajau să nu reducă expunerea pe sucursalele din România, n-a mai fost prelungit. "Soluţiile trebuie să se bazeze cu preponderenţă, în condiţiile unui flux de capital străin mai puţin generos, mediul extern nu mai este aşa darnic cu noi, pe resursele interne, pentru că aceste capitaluri străine sunt slabe în prezent, au de acoperit mai pe româneşte “găurile de acasă” şi vin spre ţările emergente într-un ritm mai scăzut", a atras atenţia prim-viceguvernatorul.

×