x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment / Atacuri speculative asupra leului

Avertisment / Atacuri speculative asupra leului

de Daniela Ivan    |    25 Feb 2009   •   00:00

Moneda naţională ar putea fi supusă în perioada următoare unor noi atacuri speculative, alături de zlotul polonez, forintul ungar şi coroana cehească. Vestea bună este că BNR este pregătită să facă faţă.



Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a decriptat ieri declaraţiile făcute de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. “Sunt semne cu privire la noi atacuri speculative asupra leului, însă BNR este pregătită să facă faţă acestora”, a declarat Gheţea. Guvernatorul BNR a declarat luni, într-o mişcare concertată cu şefii băncilor centrale din Ungaria, Cehia şi Polonia, că nivelul actual al cursului de schimb este sustenabil, că BNR este pregătită să acţioneze pentru a preveni mişcările destabilizatoare ale cursului şi că nu exclude revenirea pe apreciere a leului. “O anumită ajustare a valutelor din regiune este necesară, dar deprecierea excesivă a monedelor locale poate crea mişcări destabilizatoare şi trebuie evitată”, a spus Isărescu.

PROBLEMĂ

Deşi intervenţiile de ieri ale băncilor centrale au reuşit să limiteze evoluţia negativă a monedelor, în special pentru zlotul polonez, forintul ungar şi coroana cehească, aceste aprecieri nu vor putea fi susţinute mult timp, consideră analiştii băncii suedeze SEB. “Ce e mai rău urmează să vină. Vedem în aprecierea recentă o oportunitate pentru intrarea în plasamente pe termen scurt în valutele din Europa Centrală şi de Est”, se arată într-un comunicat al băncii. SEB consideră că trendul descendent este justificat, deşi recentele vânzări masive de valută sunt exagerate, iar o intervenţie directă şi coordonată pentru susţinerea monedelor locale este improbabilă. România s-a confruntat în toamna trecută cu un atac eşuat asupra leului, însă se pare că încă există poziţii deschise pe termen lung pe euro menite să contribuie la deprecierea monedei naţionale. În octombrie 2008 cursul de schimb era 3,7 lei/euro, iar astăzi este 4,32 lei/euro. BNR a dus o luptă dură cu speculatorii şi a chemat la discuţii conducătorii a şapte bănci care profitau de lipsa de lei creată pe piaţă şi le-a solicitat imperativ să reintre cu dobânzile interbancare în zona de normalitate.

×
Subiecte în articol: economic