x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment de la UE - Deficitele ne îndepărtează de adoptarea euro

Avertisment de la UE - Deficitele ne îndepărtează de adoptarea euro

de Daniela Ivan    |    31 Ian 2008   •   00:00

Deficitele macroeconomice cu care se confruntă România pune în pericol termenul stabilit de Guvern, anul 2014, pentru adoptarea euro ca monedă naţională. "Se impune corecţia mai multor indicatori economici - reducerea cheltuielilor publice şi a deficitelor macroeconomice.


Deficitele macroeconomice cu care se confruntă România pune în pericol termenul stabilit de Guvern, anul 2014, pentru adoptarea euro ca monedă naţională. "Se impune corecţia mai multor indicatori economici - reducerea cheltuielilor publice şi a deficitelor macroeconomice. Dacă nu se întâmplă acest lucru, posibilitatea aderării României la uniunea monetară devine discutabilă", a afirmat şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Nicolae Idu. El a mai precizat că executivul european a analizat posibilitatea reducerii deficitului bugetar sub pragul de 1% din PIB până în 2011 şi a ajuns la concluzia că acest obiectiv nu poate fi îndeplinit. Cu toate astea, timp ar fi pentru corectarea dezechilibrelor. "Este nevoie de politici economice pentru a ne putea atinge obiectivele macroeconomice, astfel încât să trecem la euro. Sugestia este ca politica fiscală să fie mai predictibilă să asigure venituri la buget şi, astfel, deficitul să coboare sub 1%", a adăugat şeful delegaţiei CE.
    

SANCŢIUNI. Uniunea Europeană nu poate să aplice sancţiuni României pentru depăşirea plafonului de deficit bugetar, de 3% din PIB, prevăzut în tratatul de la Maastricht, având în vedere că România nu este încă membru al zonei euro. Însă, comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a declarat că executivul european va iniţia o serie de măsuri în cazul României, conform condiţiilor stabilite în Pactul de Stabilitate şi Creştere, dacă autorităţile de la Bucureşti nu vor acţiona pentru controlul mai eficient al cheltuielilor şi a deficitului bugetar.


"Suntem îngrijoraţi de cifrele furnizate de autorităţile române (...) Dacă priviţi la evoluţia bugetului general consolidat începând din 2007 cifrele au rămas foarte aproape de 3% din PIB", a afirmat Almunia. Pentru a adopta euro, România trebuie, printre alte condiţii, să reducă inflaţia şi să menţină deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut.

×
Subiecte în articol: economic