Deficitul bugetar al României se va majora la 4,4% din PIB în 2020 şi 6,1% în 2021 ca urmare a majorării pensiilor, scrie Comisia Europeană în raportul de ţară referitor la România, publicat miercuri.
Deficitul de cont curent este prognozat să se păstreze pe o tendinţă de deteriorare şi să ajungă la 5,4% în 2021 ca urmare a polititicii fiscale expansioniste.
Comisia mai notează că ratingurile României, aflate la limita inferioară a categoriei "investment grade" (recomandat pentru investiţii), sunt sensibile la viitoarea direcţie a politicii fiscale. Comisia notează că agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva de rating a României de la "stabil" la "negativ" din cauza poziţiei bugetare.
"Eşecul aplicării unor măsuri de corecţie în domeniul fiscal, compensând şi/sau modificând programata creştere semnificativă a pensiilor, constituie un risc-cheie negativ pentru rating-urile României", scrie în raportul de ţară citat de Mediafax.
Potrivit Comisiei, în lipsa unor modificări la legea pensiilor, datoria publică va exploda, fiind estimată să ajungă la 90% din PIB la finalul deceniului (2030) faţă de 37% în noiembrie 2019. La finalul lui 2021 este estimată o datorie publică de 40,6% în raport cu PIB. Executivul comunitar mai atrage atenţia că costurile de finanţare ale datoriei sunt peste cele din Ungaria, Polonia sau Bulgaria.
Comisia mai avertizează că majorarea datoriei publice într-un ritm alert poate duce România într-o capcană de sustenabilitate a finanţării pe termen mediu.
Comisia Europeană a mai anunţat astăzi că va recomanda săptămâna viitoare lansarea procedurii pentru deficit excesiv împotriva României.