x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertismentul distribuitorilor de bunuri de larg consum: risc ridicat de întrerupere a aprovizionării populației

Avertismentul distribuitorilor de bunuri de larg consum: risc ridicat de întrerupere a aprovizionării populației

de Adrian Stoica    |    12 Mar 2022   •   12:23
Avertismentul distribuitorilor de bunuri de larg consum: risc ridicat de întrerupere a aprovizionării populației

Având în vedere evoluția prețurilor la energie și combustibili, Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR), susține că lipsa de predictibilitate a evoluției pieței și incoerența comunicării din parte Ministerului Energiei în ultimii doi ani reprezintă reprezintă elemente de îngrijorare majoră pentru toate companiile din întreg lanțul alimentar.

“Raportat la costurile operaționale ale unei companii din domeniul distribuției de bunuri de larg consum, combustibilul, energia și forța de muncă reprezintă cumulat 60 - 75% din total. Efectele negative ale restricțiilor impuse de Guvern în contextul pandemiei asupra companiilor noastre se traduc în diminuarea marjelor de profit, acestea fiind între 1,00 - 2,5%”, arată asociația într-un comunicat semnat de președintele ACDBR, Ovidiu Gheorghe.

Pe fondul instabilității fluxurilor comerciale a materiilor prime agricole și a produselor alimentare din piața internațională, multe state pot lua decizia diminuării sau restricționării temporare a comerțului agroalimentar, atrage atenția asociația, iar acest lucru poate duce restrângerea activităților economice ale companiilor de distribuție de bunuri și ale tuturor actorilor implicați în lanțul alimentar din România. Acest lucru va genera o creștere a șomajului, fluctuații mari ale prețurilor de vânzare și, implicit, afectarea securității alimentare a României. În acest context, reprezentanții ACDBR consideră că Ministerul Energiei se face vinovat de implementarea deficitară a schemelor de ajutor de stat în contextul pandemiei (ElectricUp fiind un exemplu), gestionrea deficitară a procesului de liberalizare al pietei de energie, precum și de scandalul de pe piața carburanților.

 

“Domnule ministru al Energiei aveți obligația legală de a gestiona corect (și) comunicarea publică. Nu ați făcut-o iar performanța ministerului se măsoară în efectele produse în societate, determinând astfel intervenția Primului ministru al României. Rolul prevenirii colapsului economic prin eficiența politicilor publice este major și nu ați acționat relevant pe această direcție! Vă solicităm, domnule ministru să reluați imediat consultările publice transprente și veridice cu mediul de afaceri!”, cer reprezentanții asociației.

 

De asemenea, ei solicită Guvernului României să inițieze de îndată consultări cu mediul asociativ patronal. “Solicităm intervenții fiscale imediate în domeniul taxării energiei, a combustibililor și a muncii pentru a preveni colapsul pieței naționale! Solicităm Primului ministru și Ministrului Energiei să gestioneze ferm și transparent situația economică a României, acordând atenție maximă evoluției pieței de energie (electricitate, gaze, combustibili) și comunicând public coerent și proportional cu importanța strategică a domeniului!”, mai specific ACDBR în textul comunicatului.

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România este înființată în anul 2015, are în componența sa 38 de membri cuo cifră de afaceri însumată de cca. 1,5 miliarde euro, o cotă de piață de circa 35% din totalul pieței de distribuție tradițională de bunuri și peste 10.000 de angajați.

 

×