FMI avertizează că austeritatea în vigoare în unele ţări europene ar putea deveni "nesustenabilă din punct de vedere politic şi social", într-o perioadă în care în Grecia sau Portugalia continuă protestele împotriva planurilor de economii bugetare.
În raportul dat publicităţii joi şi citat de AFP, se spune că există "un risc ca austeritatea să devină politic şi social nesustenabilă în ţările de la periferia" zonei euro (Grecia, Portugalia, Spania), Cu ocazia recentei reuniuni G20 din Mexic, FMI previne că "vor fi încă necesari ani pentru a duce la bun sfârşit reformele bugetare şi structurale".
Cu prilejul adunării sale generale desfăşurate la începutul lunii la Tokyo, Fondul a recunoscut că a subestimat impactul planurilor de austeritate asupra creşterii în ţările europene aflate sub asistenţă financiară, cu referire la ales la Grecia.
Evidenţiind un alt risc ce planează asupra zonei euro, FMI susţine în raport că anumite state ar putea întârzia recurgerea la mecanisme de ajutor din "motive politice".
Spania refuză deocamdată să facă apel la noul program al Băncii Centrale Europene, de cumpărare de obligaţiuni publice, de teamă că ar fi nevoită să adopte noi măsuri de austeritate impuse prin Fondul de salvare european.
Avertizând asupra acestor riscuri politice, FMI afirmă că o "nouă agravare a tensiunilor" în zona euro ar obliga guvernele să accelereze şi mai mult ajustările bugetare, cu posibilitatea unor pierderi "şi mai însemnate" pentru creşterea economică.
În ce priveşte restul lumii, FMI lansează un nou apel Statelor Unite ale Americii să abordeze problema "vârfului fiscal", şi vorbeşte despre o "anumită calmare" a tensiunilor financiare internaţionale.
"Conjunctura economică ar putea fi pe cale să se stabilizeze", mai notează instituţia financiară internaţională, care nu exclude însă "noi reculuri".