x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avionul-gigant a cucerit cerul

Avionul-gigant a cucerit cerul

27 Apr 2005   •   00:00

Aeronava Airbus A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, a decolat ieri in primul sau zbor de incercare, la ora locala 10:29 (11:29 ora Romaniei) de pe aeroportul din Toulouse-Blagnac, in sud-vestul Frantei.

Aproximativ 30.000 de persoane s-au adunat in jurul aeroportului pentru a fi martore la eveniment.

Zborul inaugural s-a desfasurat deasupra Muntilor Pirinei, un punct de referinta pentru aviatie. Aeronava, cu o greutate de 308 tone, a aterizat cu succes dupa aproape patru ore de zbor, in aplauzele multimii prezente la eveniment. La bordul avionului s-au aflat un echipaj compus din sase specialisti, precum si echipamente de testare in greutate totala de 22 de tone. A380 are capacitatea de a transporta 555 de pasageri la clasele intai, business si economica, iar daca spatiul aeronavei ar fi organizat numai cu clasa economica, numarul pasagerilor ar fi de 800.

COMENZI. Testele de zbor ale aeronavei A380 se vor derula pe parcursul unui an, iar prima companie care va utiliza noul avion va fi Singapore Airlines, incepand cu 2006. Airbus a primit deja comenzi ferme din partea a 15 linii aeriene pentru 154 de avioane, in valoare de 285 de milioane de dolari fiecare. Costul producerii noului avion s-a ridicat la 12 miliarde de euro (15,68 de miliarde de dolari), care include si 1,45 de miliarde de euro cheltuiti, in parte, pentru reducerea greutatii aparatului.

Noua aeronava a companiei franceze constituie un element important in lupta pentru suprematie dintre Airbus si Boeing. Compania americana mizeaza acum pe reorientarea clientilor catre avioane mai mici pentru cursele pe distante lungi. (Iohanna Onaca Purdea)

×
Subiecte în articol: economic