x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BAE Systems, pe primul loc

BAE Systems, pe primul loc

de Irina Cristea    |    12 Apr 2010   •   00:00

Grupul britanic BAE Systems a devenit primul fabricant de armament din lume, depăşindu-le pe concernele americane Lockheed Martin şi Boeing. Clasamentul a fost realizat pentru anul 2008 de Sipri, un think-tank de referinţă în domeniu. Este pentru prima dată, potrivit realizatorilor studiului, când o companie britanică se plasează în vârful ierarhiei producătorilor de armament (care nu îi include pe cei din China), relatează AFP.

În 2008, BAE Systems a vândut armament în valoare de 32,4 miliarde de dolari. Prin comparaţie, Lockheed Martin a reuşit vânzări de 29,9 miliarde de dolari, iar Boeing, de 29,4 miliarde. Potrivit Sipri, BAE a fost propulasată pe primul loc datorită tranzacţiilor cu parteneri din SUA.

Pe locurile următoare se situează grupurile americane Northrup Grumman, General Dynamics şi Raytheon, urmate de europenii de la EADS, Finmeccanica, Thales şi de ruşii de la Almaz-Antei. Sipri a calculat şi cifra de afaceri realizată în 2008 de primele 100 de companii de armament din lume - 385 miliarde de dolari, în creştere cu 11% faţă de anul precedent. În acelaşi context, experţii suedezi au calculat că cifra de afaceri a BAE Systems este mai mare decât Produsul Intern Brut (PIB) al 105 ţări.

×
Subiecte în articol: economic