x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Băieţii deştepţi" de la gaze vă fură din buzunare

"Băieţii deştepţi" de la gaze vă fură din buzunare

13 Dec 2007   •   00:00

Tarifele la gaze naturale furnizate populaţiei vor creşte de la 1 ianuarie, insă nu se ştie exact procentul. Potrivit unor surse din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare in Energie, de la 1 ianuarie va creşte preţul gazelor importate cu 15%-16%. Cum ponderea gazelor naturale de import in consumul intern este de 40%, această majorare se va simţi şi in preţul gazelor livrate populaţiei. Cauzele scumpirii sunt cotaţiile mari ale petrolului şi majorarea preţurilor practicate de Gazprom pentru gazele livrate Europei.

Cel puţin aceasta este explicaţia oficială. Jurnalul Naţional a avertizat incă de săptămăna trecută că nu există motive reale care să ducă la această măsură. Dacă există o parte pozitivă a incălzirii globale, atunci aceasta este faptul că iernile blănde reduc consumul de gaze naturale. Astfel, potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii, ANRE "ia in calcul estimări pentru trimestrul IV ca 42% fiind importuri, insă in mod real nu s-a importat decăt 26% din totalul consumului". Â

Mai exact, furnizorii şi distribuitorii beneficiază de un procent umflat, iar diferenţa de 16% reprezintă gaz natural din producţia internă, care este mult mai ieftin. Astfel, gazele de import costă acum 310 dolari pe mia de metri cubi, in vreme ce estimările ANRE arată că acestea vor creşte cu 50 de dolari pe mia de metri cubi din anul viitor. In schimb, pentru producţia internă, preţul este de 470 de lei pe mia de metri cubi, adică aproximativ 195 de dolari. Diferenţa este uriaşă in cazul fiecărui metru cub, şi anume de 115 dolari pentru preţul actual sau 160 dolari pentru preţul estimat pentru primul trimestru al lui 2008.

"Este prematur să se evalueze impactul acestei creşteri asupra populaţiei, dar cu siguranţă va fi unul şi s-ar putea să fie destul de important. Analiza nu este incă finalizată, urmează să fie evaluat şi rolul altor elemente in stabilirea noilor preţuri, cum ar fi coşul de gaze la consumator, raportul leului faţă de euro şi dolar sau tarifele de distribuţie care vor intra in vigoare de anul viitor", au precizat surse din ANRE.
Iulian Iancu a explicat schema şi a menţionat că nu neapărat furnizorii şi distribuitorii de gaze sunt vinovaţi de situaţie, deşi ei sunt principalii beneficiari ai sumelor colectate din diferenţă. Potrivit lui, ANRE trebuie blamată pentru situaţie, deoarece ia in calcul procente care nu sunt conforme cu realitatea.

Un alt motiv de creştere a preţurilor in anul 2008 este şi procesul de aliniere al preţului gazelor din producţia internă cu cel mondial, proces negociat in cursul tratativelor de aderare a Romăniei la Uniunea Europeană. Jurnalul Naţional a scris incă din august că această aliniere inseamnă o creştere foarte mare la preţul gazelor, insă Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor a spus că preţul nu va creşte pănă la sfărşitul anului in curs. Caz contrazis chiar de scumpirea gazelor cu 3,7%, stabilită la data de 15 septembrie de ANRE şi aplicată de la 1 octombrie. "Preţul gazelor din producţia internă va continua procesul de aliniere cu cel din statele europene, dar se va face ţinănd cont de capacitatea de absorbţie a consumatorului romăn", au spus sursele citate.

×
Subiecte în articol: economic preţul gazelor