Certurile din politica au repercusiu-ni asupra mediului de afaceri roma-nesc: Bursa e in scadere, ratingul de tara nu a crescut, desi toate premisele erau favorabile dupa intrarea in UE, fondurile europene nu pot fi accesate din cauza vidului legislativ si a confuziei in decizii, iar procesul de privatizare a fost pus inghetat.
Banca Mondiala si agentiile de rating atrag atentia asupra pericolelor iminente. Certurile din politica romaneasca au inceput sa aiba repercusiuni asupra mediului de afaceri romanesc: bursa e in scadere, ratingul de tara nu a crescut, fondurile europene nu pot fi accesate din cauza vidului legislativ, iar procesul de privatizare a fost pus pe butuci. Criza politica poate tranti la pamant multe afaceri. Instabilitatea politica afecteaza cresterea economica, potrivit lui Thomas Laursen, economistul-sef al Bancii Mondiale (BM) pentru Europa si Asia Centrala. "Volatilitatea politica determina oprirea reformelor si poate afecta cresterea economica pe termen mediu", a declarat Laursen, ieri, la videoconferinta de presa prin care a fost lansat raportul periodic privind evolutia economiilor tarilor care au aderat recent la Uniunea Europeana. E drept ca, potrivit declaratiei lui Laursen, termenul mediu este mai mare de un an. Pe de alta parte, dand exemplul Cehiei, care "nu a avut guvern stabil sase luni si nu s-au intamplat multe", oficialul se referea la crize oficiale, soldate cu decizii politice majore. Din vara anului 2005, Romania are parte insa de o instabilitate politica subterana, cu atat mai periculoasa cu cat nu s-a materializat prin caderea Guvernului. Banca Mondiala spune ca partidele din Coalitia aflata la guvernare in Romania se "ciondanesc" si ca presedintele Traian Basescu este in conflict cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ceea ce afecteaza procesul de luare a deciziilor economice.Citește pe Antena3.ro
Cresterea salariilor seamana a cheltuieli electorale
|
Comportamentul clasei politice a inceput sa semene foarte mult cu unul dintr-un an electoral. Riscul care pandeste este o crestere mare a cheltuielilor publice, cu impact asupra indicatorilor macroeconomici, spune analistul economic Liviu Voinea. El atentioneaza ca daca criza politica va continua pe termen lung, exista riscurile ca inflatia si deficitul de cont curent sa o ia razna. Deja Guvernul a inceput sa devanseze calendarul cresterilor salariale la presiunea sindicatelor. Cel mai recent caz este proiectul de ordonanta care reglementeaza cresterile salariale ce vor fi acordate in 2007 pentru personalul din sectorul bugetar si indemnizatiile lunare ale celor care ocupa functii de demnitate publica. Potrivit Memorandumului aprobat in sedinta de Guvern din 17 ianuarie, personalul contractual si functiile de demnitate publica din sectorul bugetar vor beneficia in 2007 de o crestere salariala de 18,88 la suta in decembrie 2007 fata de decembrie 2006.
|
Privatizarile s-au blocat
|
La sfarsitul anului trecut, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a fost transferat la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). In acest mod, tot ce mai este de privatizat la noi in tara a trecut in responsabilitatea AVAS. Presedintele Traian Basescu a facut un "apel neobisnuit" catre Ministerul Economiei pentru incetinirea procesului de privatizare in domeniul energiei pana la analizarea efectelor privatizarilor incheiate, potrivit unui raport al Bancii Mondiale privind noile state membre. Intentia autoritatilor romane este ca privatizarea sa fie reluata doar dupa o analiza atenta a rezultatelor proceselor de vanzare a altor firme din domeniu, inclusiv Petrom, se spune in raport. (Elena Stan)
|
Lupte politice
|
"Tensiunile politice de acum pot fi interpretate in cateva feluri. Daca ar fi sa ofer o citire benigna a situatiei as spune ca mediul de afaceri, intern si extern, are un sentiment de d...jà vu, in sensul ca galceava din interiorul Coalitiei nu este de data recenta; au fost si anticipari ca ea se va accentua dupa intrarea in Uniune. In plus, in mai toate tarile mari din Europa Centrala, dupa aderare s-au simtit tensiuni politice. Deci ai putea spune ca dracul nu este asa de negru. Dar intervin doua elemente noi, care fac mai cenusie interpretarea. Unul este virulenta diatribelor reciproce intre cele doua palate; al doilea este intentia de suspendare a Presedintelui. Deja, cadrul capata o alta dimensiune. Si de aici pot decurge consecinte mai putin bune pentru economie, intrucat aceasta, chiar daca a reactionat cu relativa nonsalanta la acutizarea ostilitatilor politice, nu poate fi pusa, in cele din urma, pe pilot automat. Mai devreme sau mai tarziu vom plati un cost pentru luptele politice din tara care depasesc ceea ce este firesc intr-o democratie", considera profesorul Daniel Daianu fost ministru de Finante.
|
Bani blocati
|
Ministrii au fost preocupati mai mult de probleme politice si mai putin de treburile din ministere. Asa se face ca abia acum se discuta despre strategia postaderare si despre programele operationale care trebuie avizate la Bruxelles pentru a putea accesa fondurile postaderare. Teoretic, Romania ar putea accesa si maine o parte din fondurile structurale in valoare de 28-30 de miliarde de euro, cat avem alocat pentru perioada 2007-2013. Practic, nimeni nu poate lua nici macar un euro, pentru ca ministerele nu au depus la Bruxelles, sau le-au depus cu intarziere, programele operationale. "Sunt depuse o parte dintre programele operationale si acum suntem in faza in care fiecare minister isi discuta programul cu CE", a declarat Sebastian Vladescu, ministrul de Finante.
|