x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Angliei prezintă primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea

Banca Angliei prezintă primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea

de Redacția Jurnalul    |    20 Dec 2022   •   16:20
Banca Angliei prezintă primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea
Sursa foto: antena3CNN

Banca Angliei a prezentat primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea. Acestea vor fi puse în circulație la jumătatea anului 2024 pe întreg teritoriul Regatului Unit, scrie AFP.

"Portretul regelui va apărea pe modelele existente ale celor patru bancnote, de 5, 10, 20 şi 50 de lire sterline, fără alte modificări", a transmis instituția monetară britanică.

Imaginea regelui Charles al III-lea o va înlocui astfel pe cea a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, pe fața bancnotelor şi în fereastra de securitate transparentă. Portertul este o gravură realizată după o fotografie transmisă de familia regală în 2013. Acesta a fost autorizat de actualul monarh. 

Bancnotele vor fi din polimeri, care au început în 2016 să le înlocuiască pe cele din hârtie. Tipărirea lor se va realiza începând cu anul viitor dar vor fi puse în circulație abia în 2024. 

Actualele bancnote, cu chipul reginei Elisabeta a II-a, vor fi păstrate în circulație și vor retrase doar dacă se deteriorează pentru a "minimiza impactul asupra mediului înconjurător şi cel financiar", după cum a cerut Casa Regală.

Însă primele monede cu chipul noului rege se află deja în circulație, de la începutul acestei luni. 

Există și 27 de miliarde de monede în circulație cu efigia reginei Elisabeta a II-a. Acestea vor rămâne valabile şi vor fi înlocuite treptat când se uzează. 

 

×
Subiecte în articol: banca angliei charles al III-lea bancnote