x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Mondială va fi parte în acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi UE

Banca Mondială va fi parte în acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi UE

de Daniela Ivan    |    18 Ian 2011   •   13:10
Banca Mondială va fi parte în acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi UE
Sursa foto: /jurnalul foto

147115-ds-20101005093944017.jpgBanca Mondială va rămâne parte­ner în acordul de finanţare pe care România îl va discuta cu FMI şi UE începând cu 25 ianuarie, când îşi va începe vizita la Bucureşti o delegaţie a instituţiei de la Washinghton.

„Noul acord cu FMI şi Comisia Europeană va fi încheiat cel mai pro­babil pe o perioadă de doi ani”, a spus Peter Harrold (foto), directorul de ţa­ră pentru România al BM. Acesta a preci­zar că Banca Mondială va acorda atât asis­tenţă tehnică, cât şi finanţare Ro­mâ­niei. Harrold a men­ţionat că noul acord cu Banca Mondială va fi simi­lar celui actual, iar ul­timul împrumut, în valoare de 400 mi­lioane euro, din actualul acord va fi inclus în noul aran­jament, care va fi încheiat în ur­mătoarele luni. În actualul acord, BM a acordat Ro­mâniei un împrumut de un miliard de euro, din totalul de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI.

Ţara noastră ar trebui să pri­meas­că în ianuarie cea de-a doua tranşă în va­loare de 360 milioane de euro, care şi aşa a fost amânată până acum de trei ori. Acordarea tranşei este con­di­ţionată de menţinerea schimbărilor aduse sistemului de pensii, aici încadrându-se inclusiv creşterea vârstei de pensionare. Banii de la BM intră direct în trezorerie şi nu au restricţii privind finanţarea deficitului bugetar.

×