x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Naţională a Greciei avertizează: O posibilă ieşire din zona euro ar fi dezastruoasă!

Banca Naţională a Greciei avertizează: O posibilă ieşire din zona euro ar fi dezastruoasă!

30 Mai 2012   •   06:12
Banca Naţională a Greciei avertizează: O posibilă ieşire din zona euro ar fi dezastruoasă!

National Bank of Greece (NBG), principala banca elena, avertizeaza cu privire la o iesire a Greciei din zona euro. Reprezentantii NBG sustin ca aceasta miscare va avea consecinte dramatice asupra nivelului de trai al populatiei, asupra somajului si inflatiei.

"O abandonare a euro va duce la o scadere semnificativa a nivelului de trai al cetatenilor greci", a avertizat prima institutie financiara din tara, relateaza France Presse, potrivit Agerpres. Banca sustine ca iesirea din zona euro va aduce dupa ea o scadere de 55% a veniturilor pe cap de locuitor si de 65% din valoarea nominala a monedei noi. Rata somajului va creste de la 21%, cat este in prezent, la 34%, in timp ce inflatia va exploda imediat si va continua sa creasca.

In plus, Grecia se va trezi in imposibilitatea de a-si onora principala sa datorie contractata de la creditorii externi, mentioneaza acelasi raport, care atrage atentia ca efectele vor si 'mai grave' in cazul unei iesiri necontrolate din zona euro.

De peste doi ani in centrul unei crize a datoriei care a zguduit zona euro, Grecia este in continuare framantata in legatura cu acest subiect, mai ales ca masurile de austeritate impuse de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) au fost masiv dezavuate, cu ocazia alegerilor din 6 mai ale caror rezultate nu au permis formarea unui guvern.

Liderii europeni au amenintat Atena cu inghetarea ajutoarelor daca tara nu va continua aplicarea reformelor structurale necesare in schimbul planului de ajutor international si daca Grecia va confirma respingerea austeritatii la noul scrutin din 17 iunie.

NBG, la fel de epuizata ca si celelalte banci elene de planul de restructurare a datoriei elene, a primit luni de la Fondul european de stabilitate financiara circa 7,43 de miliarde de euro pentru recapitalizare.

×